Novi susret Dačića i Tačija

Izvor: RTS, 04.Dec.2012, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi susret Dačića i Tačija

Postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i do Nove godine biće puštena u rad četiri prelaza, po istom režimu koji je na severu bio sprovođen i do sada, rekao predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić posle trojnog sastanka u Briselu.

00.05 - Završen sastanak Dačića, Tačija i Eštonove u Briselu. 

23.15 - Još uvek traje trojni sastanak u Briselu, javlja dopisnik RTS-a.   >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

22.00 -  U toku trojni sastanak Ketrin Ešton, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

19.35 - Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se sa Ketrin Ešton. 

U Briselu je održan treći sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije Ketrin Ešton. Glavna tema bila je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, čija primena treba da počne u ponedeljak, 10. decembra. Eštonova se najpre odvojeno sastala sa premijerima, a potom je održan trojni sastanak.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle trojnog sastanka da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu Pokrajine i do sada sprovođen.

To, prema njegovim rečima, znači da za Srbe na severu Kosova neće biti potrebno da prikupljaju dokumenta i registarske tablice Kosova, kao i da neće biti naplaćivana carina.

"To je bio uslov Vlade Srbije da bi se započela primena tog sporazuma i to je ovoga puta i dogovoreno", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je naveo radne grupe od 10. januara nastaviti da razgovaraju o pitanjima naplate carine i gde će ići prihodi.

Takođe, Dačić je rekao da je postignut i dogovor o zaštiti kulturne baštine, o jedinicama kosovske policije koje će obavljati tu zaštitu. 

Uoči razgovora, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić ponovio je da nikakvagranica između Kosova i Srbije ne dolazi u obzir.

Premijer Dačić je rekao da niko ne treba da bude u zabludi da Srbija na Kosovu ima nešto što može da izgubi, poručujući da je sada pitanje šta možemo da vratimo. 

"Kad ćemo već jednom da utuvimo u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasti može. Mi oteto nećemo priznati, ali moramo da živimo u realnosti", poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, u Vladu Srbije i njega lično niko ne treba da sumnja jer će se truditi da spase sve što se spasti može. "Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir. Je l' to moguće? Nije", rekao je Dačić.

Pre njegovim rečima, ako neko misli da je čin odbrane u tome da smo mi sami sebi dovoljni pokazalo da se svih ovih godina to nije dovoljno. 

Premijer je je naglasio da je Srbija dosta gubila u ratovima i da je sada vreme da se proba rešiti problem mirnim sredstvima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radna večera još traje

Izvor: B92, 04.Dec.2012

Brisel -- U Briselu je večeras nešto posle 21 sat počela radna večera visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Susret još traje...Sastanak je uvod u treću rundu dijaloga Beograda i Prištine...Visoka predstavnica je imala odvojene susrete s kosovskim premijerom...

Nastavak na B92...

Primena sporazuma od sledeće sedmice

Izvor: RTS, 05.Dec.2012, 01:55

Postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima. Eštonova, Dačić i Tači postigli dogovor da do Nove godine prorade četiri prelaza. Beograd rezervisan: Suspenzija sporazuma, ukoliko se stvari budu razvijale mimo dogovora. ..00.05 - Završen sastanak Dačića, Tačija i Eštonove u Briselu. ..22.00...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.