Izvor: TangoSix.rs, 24.Sep.2020, 08:01

Tajland pre Srbije možda prvi inostrani kupac kineskog PVO sistema FK-3

Kako navodi ruski vojni portal bmpd, tajlandski vojni blog AAG preneo je 15. septembra da su na informisanju koje je juna ove godine održano u 1. puku za protivvazduhoplovnu odbranu Ratne mornarice Tajlanda, predstavljeni materijali koji ukazuju da će ova jedinica uskoro uvesti u naoružanje novi kineski raketni sistem PVO srednjeg dometa FK-3. Na tom događaju prikazan je štand sa uputstvima za upotrebu FK-3, različiti materijal i fotografije ovog sistema.
Zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nije saopšteno da je potpisan ugovor ali je javno poznato da je juna 2019. godine odeljenje za nabavke Ratne mornarice Tajlanda izdalo tendersku dokumentaciju za nabavku kopnenog sistema PVO srednjeg dometa sa maksimalnom cenom od skoro 64 miliona dolara. Nepoznato je koliko sistema FK-3 je naručeno ili se planira naručiti a prema pisanju AAG planira se kupovina najmanje 4 baterije (diviziona) iako je prvobitni ugovor mogao biti zaključen za manji broj jedinica.
PVO Ratne mornarice Tajlanda ima zadatak da brani mornaričke pomorske i vazduhoplovne baze i u njenom sastavu se trenutno nalaze 1. i 2. puk sa po dva diviziona, 1. puk 11. i 12. divizion a u sastavu 2. puka 21. i 22. divizion. Naoružanje ovih jedinica čine kineski laki prenosivi raketni sistemi HQ-18 i protivavionski topovi L/70 Bofors 40 mm i kineski Tip-65 37 mm.
Kineski sistem PVO srednjeg dometa FK-3 je izvozna verzija sistema PVO HQ-22 koji je od 2016. počeo masovno da se uvodi u naoružanje kineske vojske. HQ-22 je razvijen i proizvodi se u kompaniji Jiangnan Space Industry Corporation (poznata i kao ‘’baza 061’’) koja se nalazi u sastavu kineske državne raketno-kosmičke korporacije China Aerospace Science & Industry Corporation Limited (CASIC). Ovaj sistem predstavlja dalji razvoj sistema HQ-12 (izvozna oznaka KS-1) i ima sasvim nove vođene rakete koje su smeštene u transportno-lansirne kontejnere. Prema navodima proizvođača, FK-3 ima domet do 100 km po daljini i do 27 km po visini.
Tajland je u poslednjih nekoliko godina redovan kupac kineskog naoružanja, za potrebe vojno vazduhoplovnih snaga je 2016. godine nabavljen bar jedan divizion kineskog raketnog sistema PVO srednjeg dometa KS-1CM odnosno izvozne verzije sistema HQ-12 koji je upravo prethodnik kompleksa HQ-22.
Iako je početkom avgusta ove godine objavljeno da je Srbija prvi kupac FK-3 još uvek nema zvanične potvrde da je Srbija još 2019. godine potpisala ugovor za nabavku ovog kineskog PVO sistema. Ukoliko ugovor još uvek nije zaključen, prvi strani korisnik bi ipak mogla biti Ratna mornarica Tajlanda.
The post Tajland pre Srbije možda prvi inostrani kupac kineskog PVO sistema FK-3 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.