Ružić o protestu taksista: Sve strane da se fokusiraju na interes građana

Izvor: RTS, 30.Sep.2019, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ružić o protestu taksista: Sve strane da se fokusiraju na interes građana

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić povodom protesta beogradskih taksista izrazio je nadu da će uskoro biti pronađeno rešenje koje će otkloniti blokade ulica i zadovoljiti sve zainteresovane strane, navodeći da njegovo ministarstvo nema direktna ovlašćenja za ovu oblast.
Branko Ružić je u saopštenju apelovao da se sve strane fokusiraju na interes građana Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Napomenuo je da će Ministarstvo nastaviti da pruža podršku i pomoć radnoj grupi u obimu koji ona smatra da je potreban, podsetivši da je on član radne grupe Vlade Srbije za analizu i davanje predloga i mišljenja u vezi sa primenom propisa u oblasti taksi prevoza.
U saopštenju koje je dostavljeno medijima, Ružić je naveo da je nadležnost kontrole taksi prevoza putnika definisana Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, što je nadležnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a za čiji nadzor je odgovoran republički inspektor tog ministarstva.
"Članovima 156 i 160 je utvrđeno poveravanje ovih poslova jedinicama lokalne samouprave, bilo da je reč o Gradu Beogradu ili nekoj opštini u Srbiji, u okviru kojih su predviđena i ovlašćenja za postupanje komunalne milicije", ističe se u saopštenju.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležno je za Zakon o udruženjima kojim su uređeni, kako je naveo, osnivanje i pravni položaj udruženja, upis i brisanje iz registra, članstvo i organi, statusne promene i prestanak udruženja, kao i druga pitanja značajna za rad udruženja.
"U dopisu koje je ovo ministarstvo uputilo Ministarstvu saobraćaja u februaru ove godine ukazali smo da udruženja, u skladu sa Zakonom o udruženjima, mogu da obavljaju privrednu ili drugu delatnost kojom se stiče dobit, kao i da se delatnost upisuje u odgovarajući registar, a sve to u skladu sa propisima koji tu oblast uređuju", navodi se u saopštenju.
Za kontrolu da li je udruženje ispunilo uslove za obavljanje delatnosti i da li je obavlja u skladu sa zakonom nadležna je inspekcija, dok Upravna inspekcija, koja radi u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ne vrši nadzor nad primenom tih posebnih propisa, odnosno u konkretnom slučaju nad kontrolom rada udruženja u oblasti taksi prevoza putnika, ali i nijedne druge privredne delatnosti.
Organizatori protesta taksista poručili su da zbog nepoštovanja Zakona o prevozu putnika i pasivnosti države uzimaju stvar u svoje ruke i da smatraju da su krivci ministar Ružić i ministar energetike Aleksandar Antić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Registrovano 160.000 beba preko "Bebo dobrodošla na svet"

Izvor: RTS, 01.Okt.2019, 16:27

Više od 160.000 beba registrovano je preko e-Servisa "Bebo, dobrodošla na svet", jer je više od 90 odsto roditelja iskoristilo ovu elektronsku prijavu novorođene dece, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.