[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

Izvor: TangoSix.rs, 30.Sep.2022, 07:02

[RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“

Rat u Ukrajini ušao je u osmi mesec. Ne samo da se ne nazire kraj, niti početak bilo kakvih pregovora, već će najverovatnijim pripajanjem četiri ukrajinske administrativne oblasti (Luganske, Donjecke, Zaporožske i Hersonske) Rusiji, kao i „delimičnom ruskom mobilizacijom“ (oko 300.000 rezervista), doći do značajne eskalacije sukoba i produžetka rata koji bi mogao trajati godinama.
Da će rat sasvim sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << potrajati govori i činjenica da se ruski referendumi na pomenutim teritorijama, koje Ukrajina, EU, i NATO smatraju farsom, odnosi na granice pomenutih ukrajinskih oblasti koje važe u Ukrajini, a ne samo na delove istih koji se nalaze pod ruskom kontrolom. Tako, ruske snage, prema ruskim izvorima drže pod kontrolom samo oko 60 procenata (moguće sada i nešto manje) Donjecke oblasti, te oko 70 procenata Zaporoške oblasti.
Stanje na frontovima u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti, prema američkom Institutu za proučavanje rata / Foto: ISW Ukrajinska vojska je tokom ovog meseca imala uspeha (navodi se da je samo u Harkovskoj oblasti oslobođeno oko 8.000 km2), ruske snage su gotovo isterane iz Harkovske oblasti što je ruska strana predstavila kao taktičko povlačenje radi slanja pojačanja u Donbas. Međutim, Ukrajinci su nastavili sa ofanzivama i sada napreduju i u Donjeckoj oblasti, u toku jučerašnjeg dana i večeri ukrajinske snage opkolile su grad Liman.
U Pentagonu smatraju da mobilizacija ruskih rezervista neće moći brzo da utiče na stanje na terenu jer je potrebno vreme da se nove snage obuče, pripreme i opreme. Brigadni general američkog ratnog vazduhoplovstva Patrk Rajder izjavio da nije jasno da li će slanje dodatnih trupa rešiti ozbiljne probleme sa kojima se, kako smatraju u Pentagonu, suočavaju ruske snage u Ukrajini, a to je loše komandovanje, slaba logistika i nizak moral.
Novi paket pomoći SAD obuhvata 18 lansera sistema HIMARS. Ukrajina je do sada primila 16 ovih oruđa, Rusi tvrde da su uništili bar 6 / Foto: vojska SAD Nova vojna pomoć SAD Ukrajini, vredna oko 1,1 milijardu dolara obuhvata, između ostalog, isporuku 18 višecevnih lansera raketa sistema M142 (do sada ih je Ukrajina dobila 16), 150 terenskih vozila HMMWV, 40 teških kamiona HEMTT, 150 kamiona tegljača za vučnu artiljeriiju, 20 višenamenskih radara AN/MPQ-64 Sentinel, dva radara za otkrivanje bespilotnih letelica, sistema za ometanje bespilotnih letelica BlueHalo Titan, sredstava veze, sistema za osmatranje i izviđanje, optičkih uređaja. Pojedini zapadni mediji navode da je rok isporuke svega navedenog 6 meseci do čak dve godine.
Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da je Ukrajina od SAD dobila sisteme PVO malog do srednjeg dometa NASAMS, ranije je najavljena isporuka dve baterije, kao i da će Ukrajina kasnije dobiti još 6 baterija. Međutim iz Pentagona su demantovali da su sistemi isporučeni, kako su kazali to će se dogoditi za dva meseca. U intervjuu za European pravda, nemački ambasador u Ukrajini Anka Feldhusen izjavila je da se isporuka prvog sistema PVO srednjeg dometa IRIS-T SLM očekuje u oktobru, pre toga ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok objavila da se isporuka ovog sistema očekuje do kraja leta ili u septembru što se naravno do sada nije dogodilo.
#Ukraine: A bad day for the Russian Air Force, Episode 3: Another Russian fighter jet, claimed to be an Su-30SM, was shot down using a Stinger MANPADS over #Kharkiv Oblast. Again, we have drone footage. pic.twitter.com/ApL2e7bXjG
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 24, 2022

U periodu od 17. do 24. septembra ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) su iznad Ukrajine pretrpele nešto veće gubitke. Iako su ukrajinske snage prijavile obaranje 4 aviona i dva helikoptera, video snimcima kao i fotografijama su dokumentovana dva taktička bombardera Su-34 (za jedan je čini se pogrešno navedeno da je u pitanju Su-30SM), kao i obaranje dva borbena helikoptera Ka-52.
#Ukraine: Today, the Ukrainian 25th Airborne Brigade hit a Russian Su-30SM multirole fighter aircraft, presumably with a MANPADS or other short range AD system, severely damaging one engine.
The fate of the aircraft and crew is unknown. pic.twitter.com/rgMxyvQQyR
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 24, 2022

Ostaci ukrajinskog Su-25 oborenog najverovatnije 18. septembra. Prema ruskim nezvaničnim izvorima posade oba Su-34 i jednog Ka-52 su preživele i evakuisane su, dok je posada jednog Ka-52 poginula. Na osnovu objavljenih snimaka čini se da su sve pomenute letelice oborene lakim prenosivim raketnim sistemima (za jedan Ka-52 Ukrajinci konkretno spominju sistem Igla). U istom periodu je najverovatnije 18. septembra oboren i jedan ukrajinski Su-25, na društvenim mrežama objavljene su fotografije olupine koje ukazuju da se to zaista dogodilo.
#Ukraine: A Russian Ka-52 attack helicopter was shot down today in #Zaporizhzhia Oblast by the Ukrainian National Guard, apparently using a 9K38 Igla MANPADS.
It manages to land, whilst burning heavily- whilst the crew may have survived, the airframe will not. pic.twitter.com/YEP0lYlcux
— Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 22, 2022

Što se tiče gubitaka VKS, u izjavi za The Drive general Džejms Heker, komandant USAFE&AFAfrica (U.S. Air Forces in Europe and Africa) izjavio je da je kao posledica nemogućnosti Rusije da neutrališe ukrajinsku integrisanu PVO, došlo do velikih gubitaka VKS koje su, kako je naveo američki general još 19. septembra, do sada izgubile 55 aviona, i precizirao da su oboreni uglavnom sistemima SA-10 (S-300) i SA-11 (9K37 Buk). Američki general je istovremeno izjavio da je „80 posto ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“.
The Drive podatak o 55 izgubljenih ruskih aviona upoređuje sa informacijama sa sajta Oryx koji je praćenjem otvorenih izvora došao do, tada još uvek aktuelne cifre od 53 oborena i dva teško oštećena aviona (trenutno se navodi ukupno 57 aviona). Nije nemoguće ni da se američki general ustvari samo poslužio Oriksovim podacima što u suštini predstavlja OSINT prikupljanje informacija (Open Source Intelligence).
Međutim, kada bi se analizirao sav materijal i dokazi koje je Oryx prikupio, videlo bi se da tu ima dosta mesta za sumnju. Za mnoge oborene avione i helikoptere se ne zna kada su oboreni, za neke se navode samo umrlice pilota čiji datum pogibije takođe nije poznat, za mnoge ne postoje snimci niti fotografije olupina. Isto naravno važi i za navodne ukrajinske gubitke, i sasvim sigurno će proći još dosta vremena dok se sve infromacije ne poklope i koliko-toliko utvrdi šta se sve dešavalo na nebu Ukrajine.
Ostaci drona-kamikaze Geranj-2 (Shahed-136). Višemesečne špekulacije da će Iran Rusiji isporučiti bespilotne letelice koje će biti korišćene iznad Ukrajine, ispostavile su se kao tačne. Od druge polovine ovog meseca su u borbenim dejstvima po ukrajinskim ciljevima primećeni iranski dronovi-kamikaze Shahed-136 koji, zanimljivo imaju rusku oznaku Geranj-2, što bi možda moglo značiti i da je u Rusiji organizovana i licencna proizvodnja.
Ukrajinske snage su iz mora blizu obala ODese izvadile BPL Mohajer-6 (ruska oznaka Geranj-1). Osim toga, pre nedelju dana su Ukrajinci iz Crnog mora, blizu obale Odese (gde su prvi put primećeni i dronovi Geranj-2) izvadili izviđačko-borbenu bespilotnu letelicu Mohadžer-6 (Mohajer-6) koja takođe ima rusku oznaku – Geranj-1. Kako je izvađena letelica spolja bila gotovo neoštećena smatra se da je došlo do gubitka veze između letelice i zemaljske stanice, ili da se letelica srušila u more usled dejstva sistema za protivelektronska dejstva.
Za Mohajer-6 ne postoje baš pouzdani podaci, zna se da se serijski proizvodi od februara 2018. godine, prema različitim izvorima može ostati u vazduhu 12 do 24 časa na daljini od zemaljske stanice udaljene od 200 do 500 km, maksimalna brzina je 185 do 200 km/h, krstareća 130 km/h, operativni vrhunac leta je do 5.500 m, koristan teret je 100 do 200 kg ali se navodi da može da ponese do 100 kg ubojnih sredstava na 4 potkrilna nosača, a obično se za naoružanje navode vođene rakete vazduh-zemlja tipa Almas.
The post [RAT U UKRAJINI] Eskalacija sukoba, Pentagon ocena: „80% ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva ostalo netaknuto“ appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Šešelj i SRS čestitali objavu o prisajedinjnju četiri ukrajinske oblasti Rusiji

Izvor: Beta, 30.Sep.2022

Srpska radikalna stranka (SRS) i njen lider Vojislav Šešelj su danas čestitali objavu o prisjadinjenju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.U saopštenju su naveli da čestitaju "ruskom narodu Donjecke i Luganske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti" na, kako su naveli, "uspešno sprovedenom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.