Kada spaseš jedan život onda si heroj, kada spaseš stotine onda si medicinska sestra

Izvor: RTS, 12.Maj.2020, 09:23

Kada spaseš jedan život onda si heroj, kada spaseš stotine onda si medicinska sestra

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara. Mnoge od njih i danas će biti na radnom mestu, kao spona između lekara i pacijenata, ne strahujući za svoj život i u vreme koronavirusa požrtvovano obavljati svoj posao.
Glavna tehničarka Instituta za transfuziju krvi, Tanja Stamatović, zahvalila je svim medicinskim sestrama i tehničarima koji su u prethodnom periodu vodili veliku borbu na svojim radnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mestima, jer su zajedno bili na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

"Naši dobrovoljni davaoci krvi su pravi heroji, ali u ovom prethodnom periodu se pokazalo da su medicinske sestre i zdravstveni tehničari naši veliki heroji", dodala je Stamatovićeva.
Ukazala je da su medicinske sestre i tehničari stub svakog zdravstvenog sistema.
Iako su redovni davaoci krvi, oni danas neće dati krv jer su mnogo toga učinili u prethodnom  periodu, ali je Stamatovićeva pozvala građane da to učine.
"Pozivamo sve građane da danas daju krv u Institutu za transfuziju krvi i našim mobilnim ekipama. Naš transfuziomobil se nalazi u Požeškoj ulici ispred Doma zdravlja Čukarica", rekla je Stamatovićeva.
Pozvala je i građane Aranđelovca, Novog Pazara i Valjeva da podrže tu akciju, jer su u tom gradovima mobilne ekipe od 9 do 14 časova.
Na današnji dan rođena je Florens Najtingel, britanska medicinska sestra koja je začetnica modernog sestrinstva kao priznate profesije. Govorila je da jedino znanjem i veštinom može da se doprinese i poboljša zdravlje ljudi.
Medicinskih sestara i tehničara u Srbiji ima oko 65.000.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kada spaseš jedan život onda si HEROJ, a kada spaseš stotine, onda si MEDICINSKA SESTRA: One su stub zdravstva i danas je hjihov dan

Izvor: Blic, 12.Maj.2020

Danas je Međunarodni dan medicinskih sestara. Mnoge od njih i danas će biti na radnom mestu, kao spona između lekara i pacijenata, ne strahujući za svoj život i u vreme korona virusa požrtvovano obavljati svoj posao.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.