Da li se kroz umetnost glasnije čuju politički stavovi?

Izvor: RTS, 25.Okt.2017, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se kroz umetnost glasnije čuju politički stavovi?

Ekstremni stavovi nobelovke Herte Miler, poput onog da su Srbi sami sebi naneli zlo, koje je izrekla na tribini u Beogradu, za većinu su van diskusije o književnosti. Emir Kusturica smatra da je književnicu trebalo pozvati na vojnu paradu ili u Kragujevac, gde su u ratu pogubljeni đaci i njihovi profesori. Da li se kroz umetnost jače čuju politički >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stavovi i koliko je legitimno mesto politike u književnosti?
"Srbija je sama sebi nanela zlo i njeni građani moraju da žive sa istinom da su sami sebi naneli patnju", rekla je Herta Miler u JDP-u.

Ne razume arogantan stav Srbije prema NATO-u, uprkos tome što je bombardovao Srbiju. Za nju je nasilje legitimno rešenje u političkim konfliktima. Pored Herte Miler, u ponedeljak veče sedeo je književnik i prevodilac Ivan Ivanji.
"Svaki građanin može da ima svoj stav, pa i pisac, ali u njenoj književnosti se to ne pojavljuje. Ima u knjizi kako je bilo pod Čaušeskuom u Rumuniji, to je zanimljivo, dobro napisano, a da je ona, moram da kažem, toliko glupa da pred srpskom publikom govori gluposti o kojima pojma nema...", rekao je Ivanji.
Od Horacija, preko Sartrove angažovane književnosti, do Urliha, objašnjavali su potrebu da se umetnik angažuje, pa i da zaroni u politiku. Ipak, gde je njegova uloga između stava pojedinih da treba da kreira pozitivne mitove do opravdavanja nasilja?
"Mi smo navikli na posetioce nazdravičare i pohvaličare koji nam dolaze iz ljubavi prema Srbiji i podržavaju naše mane, smatrajući ih sasvim legitimnim i da je to naš šarm i tako dalje, i nas to uspavljuje. Ova nam je žena u brk sasula ono što misli o nama", kaže književnica Vida Ognjenović.
Matija Bećković kaže da zabrinjava kada takve izjave daju nobelovci.
"Nekada su se nobelovci pa i sam Nobel, izumitelj dinamita, zalagali za mir i razoružanje, ali došlo je neko doba da se neki od nobelovaca zalažu za rat i hvale bombardovanje", rekao je Bećković.
Protiv navijačke književnosti je bio i Meša Selimović. Praveći razliku između politike i književnosti govorio je da prva teži da izmeni čoveka i svet posredstvom čoveka, a da druga želi da prodre u svet u čoveku.
Pogledaj vesti o: Emir Kusturica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.