Gospodin mangup: Ovo je Gaga Nikolić poželeo Slobodanu Miloševiću za rođendan

Izvor: B92, 20.Avg.2020, 09:07

Gospodin mangup: Ovo je Gaga Nikolić poželeo Slobodanu Miloševiću za rođendan

Te davne 1943. u avgustu, baš na današnji dan, rođen je, videće se kasnije, jedan od najboljih i najvoljenijih jugoslovenskih i srpskih glumaca - Dragan Nikolić.

Lepi Gaga je filmsku karijeru počeo u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" 1967. Potom su uloge počele da se nižu. Pravu slavu doživljava u seriji "Otpisani" 1974. godine, u kojoj igra Prleta. Da ne zaboravimo i "Ko to tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << peva", "Nacionalna klasa", "Idemo dalje", "Balkan ekspres", "Poslednji krug u Monci".

Za sebe je govorio da je kosmopolita.

"Ja nisam jugonostalgičar. Ja sam kosmopolita. Svako ima pravo na svoj odabir. Trudim se da razumem ljude po kastama, opredeljenjima, nacionalostima", rekao je jednom prilikom.

Inače, zanimljvo je to da je na isti dan kada i Gaga, samo dve godine ranije, rođen bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Na tu podudarnost se u jednom intervjuu osvrnuo i sam Dragan Nikolić.

"Ono što je zanimljivo u vezi mog rođendana, taj 20. avgust je bio rođendan i pokojnog predsednika Slobodana Miloševića, jedino je on bio dve godine stariji. U vreme kada je to bilo i opasno reći, kada je on bio na vlasti, zvali su me novinari koji su znali da smo istog dana rođeni. Zvali su me i pitali šta bih poručio predsedniku za rođendan. I onda bih ja rekao da mu želim ono što i sebi - puno zdravlja i da što pre ode u penziju. I nije me poslušao, a ko zna šta bi bilo da jeste. To su objavili, ali mi nije falila dlaka sa glave", rekao je tada Dragan Nikolić za subotičku K23.

Kao što smo napomenuli, Gaga je prvu veliku slavu širom SFRJ stekao ulogom Prleta u "Otpisanima". U istom intervjuu Nikolić se prisetio druženja sa snimanja serije.

"Otpisani su nešto što je jedna važna tačka u mom životu. Imao sam već nešto iza sebe, Obraz uz obraz, nekoliko filmova, ali pojavili su se Otpisani... Aca Đorđević je insistirao da ja igram Prleta. Tu se prvi put pojavio Voja Brajović, kome sam ja odmah prorekao karijeru. Vidi, mali, ti ćeš biti... I bio je jedan od najpopularnijih glumaca tog vremena. To su bili holivudski uslovi snimanja", rekao je Nikolić.

Gaga je u tom intervjuu ispričao kako su glumci umeli da se šale tokom snimanja serije.

"Miki Manojlović je bio talentovan i dobar drug, ali smo vrlo brzo shvatili da možemo da ga ložimo na neke stvari jer je bio malo sujetan. Bio je malo uvredljiv. Tako Voja Brajović, Berček i ja kupimo stolice na rasklapanje i damo scenografu Veljku Despotoviću da napiše naša imena pozadi. I onda sutradan ujutru kad krene snimanje mi kažemo Rajku klaperu, koji je bio deo te igre, da nam iz kamiona skine te naše stolice. Miki gleda sve te stolice i kaže - Rajko, a gde je meni stolica? A Rajko kaže - Izvini, Miki, drug direktor reko samo za glavni glumci. Miki se onda naljuti, pa hoće da napusti snimanje..."

"Otpisani" su bili toliko popularni da se o njima pričalo i u predstavi "Radovan III", naravno, zaslugom velikog Zorana Radmilovića.

"Zoran je Prleta, Tihog i Mrkija nazvao - Tri praseta. E onda je na sceni pričao i kako je sreo Prleta na ulici. Kao - Zdravo, druže Prle, a ovaj mu kao rekao - Marš u ... I onda nije znao da li da piše pisma televiziji", ispričao je davne 1993. Dragan Nikolić u emisji "Nivo 23".

Gaga je rekao da su mu to prepričali iz bifea Ateljea 212 i da je on rešio da iznenadi Zorana na sledećoj predstavi.

"Svi ostali glumci su znali da ću ja ući na scenu sem njega. U tom trenutku kad je on to rekao ja pokucam na vrata. Uđem privatno obučen i kažem - Druže Radovane, mene su poslali sa televizije da se izvinim.

Radmilović je tada samo rekao - "Prle!" - i pao u nesvest.

Znao sam ja da on sad, kad je pao u nesvest, smišlja šta će da mi uradi i brže-bolje sam zbrisao sa scene. Tako da on kad je ustao, njemu su rekli da je bio Prle, a on je upitao - A gde sam ja bio?", ispričao je Nikolić.

I za kraj, jedan od najlepših opisa Dragana Nikolića su svakako stihovi Dušana Stojanovića, koji je obradio pesmu "Aleluja" Leonarda Koena.

U jednoj strofi se pominje i Lepi Gaga:

"Na crtu života, bacili smo krajcere,

trčali bosi niz kaldrme prašnjave...

Lepi Gaga je bio korak ispred nas.

Teatri Pariza za njega su stvoreni,

al ovde da sija vukli ga koreni,

tom večnom dečaku sa Krsta šapućem aleluja..."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.