Zemlja meda - najuspešniji makedonski film, nominovan za Oskara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zemlja meda" - najuspešniji makedonski film, nominovan za Oskara

Film Zemlja meda nominovan je za najbolji dokumentarac i najbolji strani dugometražni film na 92. dodeli Oskara - čime je postao najuspešniji film ove države.

Dokumentarac prati život Atidže, skromne pčelarke iz Severne Makedonije koji govori o sve gorem odnosu savremenog čoveka prema prirodi. Ona živi s majkom, spasava pčele i vraća prirodu u ravnotežu.

"Glavna ideja filma je da prikaže pripadnost čoveka prirodi, ali i kako se narušava ravnoteža >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u prirodi zbog načina na koji se koriste prirodni potencijali", rekao je producent i montažer Atanas Georgiev.

Film su režirali Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov, a Georgiev za BBC na srpskom kaže da je "ovo vreme dokumentarnog filma".

Filmska ekipa je pratila Atidžu, ženu koja je bila jedno s prirodom i pokazala moć i veličinu čoveka. "Ovo je vreme u kome se iskrenost, jednostavnost i humanost bore da prežive bitku s materijalnim."

"Skromnost je nešto što zaboravljamo zbog prestiža i lakomosti. Na tom putu možemo stići do ambisa, kako bi lekciju naučili", rekao je Georgiev.

On kaže da upravo o tome govori i glavna Atidžina poruka "pola uzmi- pola ostavi", reči koje oslikavaju njen odnos prema medu, pčelama i prirodi.

U Severnoj Makedoniji oduševljeni su uspehom filma, a to je, kaže producent najveća nagrada za umetnika.

Autorima je čestitao i doskorašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rečima da je ovo "istorijski uspeh za savremeni makedonski film".

Kada je film osvojio tri nagrade na Sandens filmskom festivalu, koji je osnovao glumac i režiser Robert Redford, o njemu su pisali Gardijan, Njujork Tajms, Roling Stoun i Veniti fer.

"Nakon Sandensa smo uvideli da će ovaj film imati dug put pred sobom", kaže Georgiev. Smatra da su dobre kritike i nagrade doprinele tome da bioskopske sale mesecima budu pune kada se prikazuje Zemlja meda.

Severna Makedonija je zemlja sa malom filmskom produkcijom, mnogo talentovanih umetnika i dobre priče mogu se naći na svakom koraku, naveo je Georgiev i dodao da uako su finansijska sredstva limitirana, kapaciteti autora nisu.

On smatra da publika - ne samo makedonska, već i publika u svetu - mora da nauči da je dokumentarni film danas drugačiji od onoga na šta smo navikli da gledamo. "Dokumentarci nisu filmovi sa protagonistima koji sede i pričaju, već vešto prikazane slike iz realnog života."

Muzička grupa Foltin iz Severne Makedonije radila je muziku za ovaj film, a i ranije su sarađivali sa ekipom koja je režirala Zemlju meda.

Pece Trajkovski, jedan od muzičara koji je snimio muziku za film Zemlja meda, kaže za BBC na srpskom da su počeci izgledali "partizanski".

"Radeći u Makedoniji i na Balkanu, mi smo se navikli", kaže Trajkovski za BBC na srpskom.

"Mnogo muzike smo snimili i shvatili da ono što smo snimili na samom setu uživo je bilo dovoljno da ispriča priču koju su autori hteli da kažu".

Dodaje da su i oni, uz ostatak ekipe, uspeli da nađu balans sa okruženjem u medenoj zemlji, poput Atidže.

Grupa Foltin, pored brojnih studijskih albuma, dugogodišnje je komponuje muziku i za pozorišne predstave. Nominacije za Oskara ni Trajkovski nije očekivao.

"Pored svih priznanja, najbitnije je da ovo je film koji će se gledati svuda u svetu. Nadam se da će neki od njih koji ga budu pogledali, probati da promene nešto u svojim životima, a time i život ove naše planete", rekao je Trajkovski.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.