Tamo i ovde naš kandidat za Oskara

Izvor: B92, 16.Sep.2009, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tamo i ovde naš kandidat za Oskara

Žiri Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) odlučio je da nagrađivani film "Tamo i ovde", režisera i scenariste Darka Lungulova bude srpski kandidat za Oskara, u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

Od 23 srpska filma koja su ispunila uslove da budu razmatrana za kandidaturu, AFUN je odabrao četiri - "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića, "Sveti Georgije ubiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aždahu" Srdjana Dragojevića, "Ordinary People" Vladimira Perišića, i "Tamo i ovde" Darka Lungulova.

Predsednik žirija Petar Volk rekao je na konferenciji za novinare u Muzeju jugoslovenske kinoteke da je prilikom glasanja bilo prisutno 11 članova žirija, od čega je šest glasalo za "Tamo i ovde" a pet za "Svetog Georgija".

Preostala dva filma nisu dobila glasove.

Volk je istakao da su članovi žirija zajedno pogledali sva četiri filma koja su specijalno za njih prikazana u Muzeju jugoslovenske kinoteke.

Prema Volkovim rečima, dogodilo se da nijedan od tih filmova nije bio prijavljen AFUN-u za kandidaturu, već su članovi AFUN-a morali da ih traže.

Kako je dodao, verovatno je da sami producenti nisu verovali da njihova ostvarenja imaju šanse u trci za Oskara, koja je finansijski veoma zahtevna i predstavlja "komplikovan posao".

Da bi se jedan nacionalni kandidat za Oskara ozbiljno reklamirao u SAD, za marketing je potrebno bar 500.000 dolara, "a mi kao društvo nismo spremni da dovoljno uložimo kako bi film dostojno došao do Amerike", ocenio je Volk.

Američka akademija za film, koja dodeljuje Oskara, propisuje da se nacionalni kandidati biraju među filmovima koji su produkciono završeni i komercijalno prikazani u zemlji porekla od 1. novembra prethodne do 30. septembra tekuće godine.

Film Darka Lungulova „Tamo i ovde" prvo prikazivanje imao je na FEST-u, a zatim su usledili filmski filmski festivali i brojna priznanja – nagrada za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja odvija u Njujorku, na prestižnom festivalu „Tribecca", Mirjana Karanović je proglašena za najbolju glumicu na festivalima „Cinema City" u Novom Sadu i "Sofest" u Sopotu, a dobitnica je specijalne povelje i nagrade kritike na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Na ovom festivalu Dejvidu Tortonu uručena je nagrada za najboljeg stranog glumca u srpskom filmu. Darko Lungulov proglašen je za najboljeg reditelja u Sopotu.

Film „Tamo i ovde" dobio je i specijalnu nagradu žirija na festivalu „Skip City International" u Japanu, a prikazan je i u Karlovim Varima, u selekciji koju su odbrali kritičari prestižnog "Variety" magazina.

Radnja nagrađivanog filma reditelja i scenariste Darka Lungulova „Tamo i ovde" odvija se na relaciji Beograd - Njujork prateći propalog muzičara Roberta koji slučajno upoznaje emigranta iz Srbije, Branka, čija devojka Ivana zbog vize ne može doći u Ameriku. Zbog novca, Robert pristaje da otputuje za Beograd da bi oženio Ivanu ne sluteći da će tamo pronaći ono za čim je tragao čitav život – ljubav.

U filmu igraju Branislav Trifunović, Mirjana Karanović, Jelena Mrđa, Feđa Stojanović, Goran Radaković, Mirjana Đurđević, slavni holivudski glumac Dejvid Torton i njegova supruga, pop ikona, pevačica i glumica Sindi Loper.

„Tamo i ovde" je svoj bioskopski život počeo 9. septembra u bioskopu "Kolosej".

Pročitajte kritiku ovoga filma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.