Porodična manufaktura kupi Oskare

Izvor: Politika, 11.Jan.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodična manufaktura kupi Oskare

Predstojeću dodelu Oskara obeležiće mnogi rekordi, a jedan od njih drži devetogodišnja Kvenzen Volis, kao najmlađa glumica ikada nominovana za glavnu ulogu

Da je u filmskom biznisu porodična manufaktura važna, potvrđuje kompozitor Tomas Njumen, koji je prekjuče uvršćen u trku za ovogodišnjeg Oskara za najbolju originalnu muziku u filmu „Skajfol”. Ovo je njegova 11. nominacija, a za njegovu muzikalnu porodicu čak 87, što je više od bilo kog drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << filmskog „klana”.

S druge strane, zahvaljujući nominaciji za originalni scenario za film „Kraljevstvo izlazećeg meseca”, Roman Kopola je postao šesti član čuvene porodice Frensisa Forda Kopole koji je dobio nominaciju. Inače, ova porodica do sada ima ukupno 24 nominacije.

Naravno, među nominovanima i ove godine ima rekordera. Tako Stiven Spilberg i Ketlin Kenedi dele rekord po broju osvojenih nominacija za najbolji film, kao producenti „Linkolna”. Svako ih ima ukupno osam, koliko ih je do sada sakupio i montažer ovog filma – Majkl Kan.

Sa nominacijom za najbolji film za „Argo”, producent Džordž Kluni pridružio se Vorenu Bitiju, dosad jedinoj holivudskoj zvezdi koja je imala nominacije za najbolji film, režiju, scenario i glumu.

Drama Mihaela Haneka „Ljubav”, koja je nominovana u pet kategorija ove godine, je peto delo koje je istovremeno nominovano za Oskara za najbolji film i najbolji strani film. Ostala četiri su film „Z”, koji je 1969. godine odneo statuetu za najbolji film na stranom jeziku; „Emigranti” iz 1971; „Život je lep”, koji je 1998. proglašen najboljim stranim ostvarenjem, i „Pritajeni tigar, skriveni zmaj”, pobednik 2000. u kategoriji najboljeg filma realizovanog van engleskog govornog područja.

U svojoj 85. godini, francuska glumica Emanuela Riva, poznata po ulozi u filmu „Hirošima, ljubavi moja”, najstarija je glumica nominovana za Oskara ove godine, i to za glavnu ulogu u drami „Ljubav”, dok je Kvenzen Volis (9), zvezda filma „Zveri južnjačke divljine”, najmlađa glumica koja je ikada nominovana u toj kategoriji.

Imajući u vidu sve glumačke kategorije, najstarija glumica koja je dobila nominaciju za Oskara i dalje je Glorija Stjuart, koja je imala 87 godina kada je bila nominovana za epizodu u „Titaniku” (1997), a najmlađi je Džastin Henri, koji je imao osam godina kada je nominovan za sporednu rolu u drami „Kramer protiv Kramera” (1979).

Čak devet od 20 glumaca nominovanih prekjuče već su osvajali Oskara: Danijel Dej Luis, Seli Fild, Denzel Vošington i Robert de Niro već imaju po dve statuete, a Tomi Li Džons, Alan Arkin, Filip Sejmur Hofman, Kristofer Volc i Helen Hant po jednu.

Džesiki Čestejn, zvezdi filma o ubistvu Bin Ledana „00.30 – tajna operacija”, ovo je druga nominacija zaredom. A Čile je dramom „No” osvojio prvu nominaciju za Oskara za strani film u dosadašnjoj istoriji dodele ovih nagrada.

-----------------------------------------------------------

Suze, oduševljenja i ravnodušnost

Autori uvršćeni u finiš trke za Oskara različito su reagovali na nominacije za Oskara. Pošto je numera „Skajfol”, iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu, nominovana u kategoriji za najbolju pesmu, popularna britanska pevačica Adel oduševljeno je na „Tviteru” objavila: „O Bože, osećam se kao Meril Strip!” S druge strane, Denzel Vošington, zvezda filma „Let”, izgleda da se navikao na euforiju oko Oskara pošto je poslao kratko saopštenje u kome navodi da je „uvek lepo kada vas pozovu na šou”. Robert de Niro, koji je nominovan za sporednu rolu u filmu „U dobru i u zlu”, izjavio je kratko da je veoma zadovoljan.

A i ove godine bilo je suza. Reditelj filma Dejvid O. Rasel priznao je da se rasplakao kada je čuo da su pored nominacija za najbolji film i režiju, za uloge u njegovom filmu „U dobru i u zlu”, osim De Nira i Dženifer Lorens, izabrani i Džeki Viver i Bredli Kuper.

I. A.

objavljeno: 12.01.2013.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.