Odlomak iz „Hobita” izazvao podeljena mišljenja

Izvor: Politika, 26.Apr.2012, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlomak iz „Hobita” izazvao podeljena mišljenja

Desetominutni deo prednastavka „Gospodara prstenova”, prikazan u Las Vegasu, otkrio prednosti i mane unapređene digitalne tehnologije

Do premijere dugo očekivanog prednastavka „Gospodara prstenova” ostalo je još osam meseci, ali reditelj Oskarima ovenčane trilogije Piter Džekson omogućio je odabranoj grupi da pogleda desetominutni odlomak. Vlasnici bioskopa okupili su se u utorak uveče u Las Vegasu da vide kako u „Hobitu” izgleda rezultat upotrebe nove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tehnologije kojoj će morati da se prilagode kupovinom dodatnog softvera za digitalne projektore.

Dvodelni „Hobit” je sniman na Novom Zelandu sa više frejmova u sekundi nego što je dugogodišnji svetski filmski standard od 24 sličice u sekundi. Reditelj je objasnio da se sa 48 frejmova u sekundi pravi jasnija slika i stvara bolje 3D iskustvo.

„Pokreti su verodostojniji i bolje prijaju oku”, rekao je Džekson u video-snimku sa Novog Zelanda, gde trenutno radi na montaži filma, i dodao da na taj način ljudsko oko ne registruje individualne sličice koje se brzo kreću, već stabilan protok jasnih slika.

I zaista, snimak je življi, a konture lica i obrisi visokih planinskih vrhova jasni i naglašeni. Glumci deluju bezmalo kao da se mogu dodirnuti, kao da glume uživo na sceni, prenosi agencija AP.

I drugi pioniri digitalne tehnologije u Holivudu rade na većim brzinama. Reditelj „Avatara” Džejms Kameron obećao je da će snimati nastavak ovog naučnofantastičnog hita sa 48 do 60 frejmova u sekundi.

Džekson je upozorio da će biti potrebno vreme da se publika navikne na novine. Filmski blogeri se slažu, jer su brzo okarakterisali prikazani isečak kao neuspeh digitalne tehnologije. Kritičari kažu da nedovršene scene liče na niskobudžetni televizijski program.

Na prikazanom odlomku iz prvog prednastavka „Hobit: neočekivano putovanje”, vidi se Martin Friman (tumači lik Bilba Baginsa), kako se gubi u Golumovoj pećini i sa Golumom (ponovo ga tumači Endi Serkis) se igra zagonetki. Ijan Mekelen (reprizira ulogu čarobnjaka Gandalfa) ga ubeđuje da napusti sve i pridruži mu se na putovanju. Gandalf je prikazan i kako obilazi jedan stari grob, na kratko se pojavljuje i Orlando Blum kao Legolas, a vidi se i borba trolova. Grad hobita deluje fantastično, a svaka boja ima gotovo neonski sjaj, prenose oni koji su pogledali odlomak.

U dva prednastavka „Gospodara prstenova”, rađena po Tolkinovom romanu „Hobit”, biće prikazano kako je Bilbo Bagins došao do magičnog prstena koji je kasnije nasledio njegov rođak Frodo Bagins.

Trilogija „Gospodar prstenova”, takođe rađena po Tolkinovoj epskoj fantaziji, u bioskopima je zaradila tri milijarde dolara i osvojila 17 Oskara. Poslednji nastavak osvojio je 2003. jedanaest nagrada Američke filmske akademije, uključujući one za najbolji film i režiju, čime je izjednačio rekord sa „Titanikom” i „Benom Hurom”.

Kako će izgledati konačna, doterana verzija „Hobita”, bioskopska publika videće u decembru.

J. J. K.

objavljeno: 26.04.2012.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.