Najgledanija dodela Oskara u proteklih 10 godina

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgledanija dodela Oskara u proteklih 10 godina

Posle trijumfa drame „12 godina ropstva” na 86. dodeli nagrada Američke akademije porasla potražnja za istoimenom knjigom na „Amazonu”, ali i u školama u SAD

Oko 43 miliona ljudi gledalo je u nedelju uveče 86. dodelu Oskara – najviše u proteklih 10 godina. Godišnji spektakl Američke filmske akademije, u prenosu Ej-Bi-Sija, tako je stekao titulu najpopularnijeg zabavnog programa na američkoj televiziji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još od premijere poslednje epizode gledane TV serije „Prijatelji” 2004. Dodela Oskara je uglavnom drugi najgledaniji TV program u SAD posle „Superboula”.

Kompanija „Nilsen”, koja se bavi istraživanjem gledanosti TV programa, saopštila je da je treću godinu zaredom porastao broj onih koji gledaju dodelu nagrada Američke filmske akademije. Prošle godine ceremoniju dodele pratilo je 40,4 miliona ljudi.

Elen Dedženeris je drugi put vodila dodelu Oskara, i za razliku od 2007, kada je bila domaćin, ovog marta dobila je pozitivne kritike. Kritičari su istakli da se trudila da animira gledaoce uz TV ekrane, prisutne zvezde u Kodak teatru, ali i pratioce dodele na društvenim mrežama. jer je sve vreme tvitovala i postavljala fotografije sa poznatim ličnostima Holivuda. Inače, pratioci dodele na socijalnim mrežama, kao jedan od najinterensantnijih momenata ceremonije izdvojili su izvođenje hita „Happy”,kada je Farel Vilijams pevao i igrao sa glumicama, među kojima i sa Meril Strip.

Memoari nekadašnjeg roba Solomona Nortupa „12 godina ropstva”, prema kojima je snimljen istoimeni film koji je osvojio Oskara za najbolji film, postali su jedna od najtraženijih knjiga na internet knjižari „Amazon”. Memoari su sa 326. mesta na ovom sajtu dospele na 19. mesto liste najtraženijih, izvestio je AP a preneo Tanjug.

Film „12 godina ropstva” potresna je drama o slobodnom crncu u SAD u 19. veku koji biva prodat u ropstvo. Zahvaljujući uspehu filma, interesovanje za knjigu poraslo je i u srednjim školama u Americi.

A u Keniji, proslavlja se Oskar koji je Lupita Njongo, američka glumica kenijskog porekla, osvojila za epizodu u drami „12 godina ropstva”. „Ti si ponos Afrike”, poručio je u poruci na „Tviteru” kenijski predsednik Uhuru Kenijata, a Vandžira Matai, kćerka Vangari Matai, prve žene Nobelovca iz Afrike, izjavila je: „Svi se osećaju kao da su u rodu s njom, jer je ona Kenijka.”

Trijumf Lupite Njongo u Los Anđelesu, i juče je bila glavna tema u kenijskim medijima. Hvali se njena elegancija emotivnost i suze i podseća da je ova tridesetjednogodišnjakinja pobedila konkurentkinje – oskarovke Dženifer Lorens i Džuliju Roberts. Takođe, podseća se na njen govor zahvalnosti povodom nagrade, u kom je rekla da svako dete, ma iz koje zemlje bilo, ima pravo da sledi svoje snove.

I. A.

-----------------------------------------------------------

Zbog Oskara, Italija želi veća ulaganja u film

S druge strane Atlantika, na Apeninskom poluostrvu, još se proslavlja osvajanje Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja koji je pripao Paolu Sorentinu za „Veliku lepotu”. Ovaj reditelj doneo je Italiji 11. Oskara za najbolji strani film: poslednju zlatnu statuetu za ovu zemlju osvojio je Roberta Beninji 1998. za film „Život je lep”.

Italijanski premijer Mateo Renci i kompozitor i oskarovac Enio Morikone odali su priznanje Sorentinu za felinijevsko-postmodernističko delo, film posvećen Rimu i njegovoj dekadentnoj lepoti i zavodljivosti.

Trijumf italijanske kinematografije u Los Anđelesu došao je kao melem na ranu u Italiji koja je suočena sa krizom. Zato su mnogi Italijani iskoristili Sorentinovo osvajanje Oskara da podsete na drastična kresanja budžeta za kulturu: pre 15 godina, država je finansirala 70 odsto italijanske produkcije, a danas samo 12 odsto. Po dolasku u domovinu, reditelj je izjavio da želi da se sretne sa novim ministrom kulture Dariom Frančeskinijem i s njim porazgovara o filmskoj produkciji.

objavljeno: 05.03.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.