BAFTA: Ko dobija britanskog Oskara?

Izvor: B92, 10.Feb.2013, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAFTA: Ko dobija britanskog Oskara?

U Kraljevskoj operi u Londonu upravo stižu najveće filmske zvezde jer će večeras, 10. februara, biti održana dodela najprestižnijih britanskih filmskih nagrada, BAFTA.

Glavni favoriti su britanski glumac Danijel Dej-Luis u kategoriji za najbolju mušku ulogu u istorijskoj drami "Linkoln" Stivena Spilberga, kao i dva ostvarenja koja su sada hit u britanskim bisokopima - mjuzikl "Jadnici" Toma Hupera i najnoviji Džejms Bond "Skyfall".

Među filmovima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imaju velike šanse za osvajanje BAFTA nagrade je i "Argo", film Bena Afleka o spasavanju američkih talaca iz Irana 1979, koji je dosad pobrao nekoliko najznačajnijih holivudskih priznanja.

Pored "Arga", koji ima sedam nominacija, u trci za najbolji film su još "Linkoln", "Jadnici", "Pijev život" i "00.30 Tajna operacija".

Uprkos činjenici da je najuspešniji film svih vremena u Velikoj Britaniji i da ima osam nominacija, najnovije ostvarenje o avanturama slavnog agenta 007, "Skyfall", nije uspelo da uđe u uži izbor za nagradu za najbolji film i najboljeg reditelja.

Ekranizacija Tolstojevog klasika "Ana Karenjina" u režiji Džoa Rajta i vestern o robovima "Ðangova osveta" Kventina Tarantina nadmetaće se za trofej za najbolju režiju, za koju konkuriše i austrijski reditelj Mihael Haneke sa dramom "Ljubav".

Nagradi za najbolju mušku ulogu se, pored Dej-Luisa, mogu nadati Ben Aflek (Argo), Bredli Kuper (U dobru i zlu), Hju Džekmen (Jadnici) i Hoakin Feniks (Master), dok će se za istu nagradu, ali u ženskoj konkurenciji nadmetati Emanuel Riva (Ljubav), Helen Miren (Hičkok), Dženifer Lorens (U dobru i zlu) i Marion Kotijar (Rđa i kost).

Britanski reditelj Alan Parker, najpoznatiji po zatvorskom trileru "Ponoćni ekspers" i drami o građanskim pravima u Americi "Misisipi u plamenu", dobiće počasnu nagradu BAFTA za životno delo.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013,   London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.