Kultura

Nedelja, 10.02.2013.

16:12

BAFTA: Ko dobija britanskog Oskara?

U Kraljevskoj operi u Londonu upravo stižu najveće filmske zvezde jer će večeras, 10. februara, biti održana dodela najprestižnijih britanskih filmskih nagrada, BAFTA.

Izvor: Tanjug

Default images

Glavni favoriti su britanski glumac Danijel Dej-Luis u kategoriji za najbolju mušku ulogu u istorijskoj drami "Linkoln" Stivena Spilberga, kao i dva ostvarenja koja su sada hit u britanskim bisokopima - mjuzikl "Jadnici" Toma Hupera i najnoviji Džejms Bond "Skyfall".

Među filmovima koji imaju velike šanse za osvajanje BAFTA nagrade je i "Argo", film Bena Afleka o spasavanju američkih talaca iz Irana 1979, koji je dosad pobrao nekoliko najznačajnijih holivudskih priznanja.

Pored "Arga", koji ima sedam nominacija, u trci za najbolji film su još "Linkoln", "Jadnici", "Pijev život" i "00.30 Tajna operacija".

Uprkos činjenici da je najuspešniji film svih vremena u Velikoj Britaniji i da ima osam nominacija, najnovije ostvarenje o avanturama slavnog agenta 007, "Skyfall", nije uspelo da uđe u uži izbor za nagradu za najbolji film i najboljeg reditelja.
Foto: Beta/Joel Ryan/Invision/AP
Ekranizacija Tolstojevog klasika "Ana Karenjina" u režiji Džoa Rajta i vestern o robovima "Ðangova osveta" Kventina Tarantina nadmetaće se za trofej za najbolju režiju, za koju konkuriše i austrijski reditelj Mihael Haneke sa dramom "Ljubav".

Nagradi za najbolju mušku ulogu se, pored Dej-Luisa, mogu nadati Ben Aflek (Argo), Bredli Kuper (U dobru i zlu), Hju Džekmen (Jadnici) i Hoakin Feniks (Master), dok će se za istu nagradu, ali u ženskoj konkurenciji nadmetati Emanuel Riva (Ljubav), Helen Miren (Hičkok), Dženifer Lorens (U dobru i zlu) i Marion Kotijar (Rđa i kost).

Britanski reditelj Alan Parker, najpoznatiji po zatvorskom trileru "Ponoćni ekspers" i drami o građanskim pravima u Americi "Misisipi u plamenu", dobiće počasnu nagradu BAFTA za životno delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Podeli: