Tabaković: Pripreme za privatizaciju Komercijalne banke

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Pripreme za privatizaciju Komercijalne banke

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su pripreme za privatizaciju Komercijalne banke u toku i da budući suvlasnik, akcionar u toj banci, može biti samo neko ko je poželjan investitor.

"Država nije u situaciji da bilo koju privatizaciju, inače dobrih finansijskih institucija, poput Komercijalne banke, uradi brzopleto i ne sagledavajući prednosti postojanja jedne takve banke, koja je vodeća na tržištu, a u kojoj država ima većinsko učešće", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rekla je Tabaković.

Ona je dodala da i NBS u okviru svojih nadležnosti učestvuje u pripremama za privatizaciju Komercijalne banke.

"Priprema za privatizaciju ide, NBS učestvuje u okviru svojih nadležnosti. Važno je da budućnih suvlasnik, akcionar u Komercijalnoj banci, bude poželjan investitor, u smislu finansijske snage, iskustva u upravljanju finansijskim institucijama i dugoročne opredeljenosti da doprinese već stečenoj jakoj poziciji finansijskog sistema u Srbiji", rekla je guvernerka.

Govoreći o povećanju plata u javnom sektoru i penzija, ona je rekla da NBS već radi projekcija kako će to uticati na ekonomska kretanja u Srbiji.

Nijednog trenutka se ne postavlja pitanje da li će povećanje plata i penzija dovesti u pitanje našu osnovnu zakonsku obavezu da održimo inflaciju u granicama zakonski propisanog cilja", rekla je Tabakovićeva.

Navela je da se prema umerenoj proceni NBS očekuje da neto priliv stranih direktnih investicija u Srbiji na kraju 2018. bude 2,6 milijardi evra.

Finansijski sistem u Srbiji otporniji na međunarodne uticaje

Finansijski sistem u Srbiji je sada otporniji na međunarodne uticaje, pre svega jer je smanjeno učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu i dinar se češće koristi u transakcijama, ocenila je Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu kazala da je rast kreditnog rejtinga Srbije i uspešno završen trogodišnji aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom potvrda dobrog stanja u finansijama zemlje. Za održavanje finansijske stabilnosti važna je stabilnost bankarskog sistem jer je finansijski sektor u Srbiji bankocentričan, ukazala je guvernerka.

Tabakovićeva je istakla da se u narednom periodu očekuje ubrzanje privrednog rasta koji će iznositi oko 3,5 odsto u 2018. i 2019. godini, kao i da će ostati niska i stabilna infalcija i relativno stabilan devizni kurs. Ona je dodala je dinar u 2017. godini ojačao prema evru za 4,2 odsto.

Istakla je da jsu pad stope nezaposlenosti i  rast zarada bili su praćeni rastom kredita stanoviništva, kao i rastom štednje.

"Obim novoodobrenih kredita stanovništu je u 2017. godini bio je za 21,7 odsto viši nego u 2016. godini, pri čemu se blizu 71 odsto odnosilo na dianrske kredite, što svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu", rekla je ona.

Navela je i da je stanovništvu omogućen novi vid sigurnog ulaganja u državne hartije od vrednosti, time što je Srbija emitovala novi finansijski instrument - štedne obveznice. U sektoru privrede u 2017. godini, kako je dodala, ostvareno je poboljšanje finansijske pozicije privrednih subjekata, i oni su prošle godine ostvarili skoro dva i po puta veći pozitivan neto finansijski rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni krediti privredi, bez efekta promene kursa su povećani za 5,7 odsto uprkos znatnom čišćenju bilansa banaka usled otpisa, ustupanja i restrukturiranja problematičnih kredita. Dodala je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora je zabeležilo oštar pad od skoro 14 procentnih poena od početka primene Strategijem dok je u maju 2018. godine ovo učešće iznosilo 8,6 odsto.

Na kraju juna, kako je dodala, taj procenat je na 7,8 odsto, a očekuje se da će biti snižen za još jedan procentni poen. Tabaković je istakla da je bankarski sektor u 2017. ostao adekvatno kapitalizovan, visoko likvidan i profitabilan.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Tabaković: Finansijski sistem u Srbiji otporniji na međunarodne uticaje

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jul.2018

BEOGRAD - Finansijski sistem u Srbiji je sada otporniji na međunarodne uticaje, pre svega jer je smanjeno učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dinar se češće koristi u transakcijama, ocenila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković...Ona je na predstavljanju...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.