Izvor: RTS, 11.Mar.2022, 16:02

Bezolovni benzin na pumpama narednih sedam dana košta 176,31 dinar za litar

Na osnovu uredbe o ograničenju cena naftnih derivata, od danas u 15 sati do sledećeg petka u isto vreme, bezolovni benzin na pumpama će koštati 176,31 dinar, a dizel 187,74 dinara.
Vlada Srbije usvojila je juče Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate evrodizel i evropremijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta, važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Doneta je i odluka o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja. 
Cene derivata usklađivaće se svakog petka u 15 časova sa cenama sirove nafte.
Uredbom je propisano da se najviše maloprodajne cene formiraju tako što se prosečne veleprodajne cene uvećaju za šest dinara. Potvrđeno je i da za poljoprivrednike cena dizela ostaje 179 dinara.
Poljoprivrednici će po staroj ceni dizel točiti samo na NIS-ovim pumpma i to uz kartice kojim dokazuju da su registrovana poljoprivredna domaćinstva.
U naftnim kompanijma kažu da je nova Uredba bila neophodna. Potražnja za gorivom raste, a kako bi se izbegle gužve Uredba nalaže da se gorivo sipa samo u rezervoare.  
Naftni derivati više nisu jeftini ni u Bosni i Hercegovini, Makedoniji. Na pupma u zemljama Evropske unije cenovnici se menjaju i dva puta dnevno. U Italiji za litar benzina treba dati i 2,20 evra. U Nemačkoj doseže i do tri evra, u Austriji isto, a neke pumpe već ograničavaju prodaju na 30 litara.
Zbog velike potražnje i nestašice na nekim pumpma, mađarska Vlada ukinula je povlašćene cene za domaće teške kamione i strane teretnjake iznad 3,5 tone.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Objavljene nove cene benzina i dizela na pumpama

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Mar.2022

Evro dizel na benzinskim pumpama od ovog trenutka koštaće maksimum 187,74 dinara, dok je najviša cena evro premijuma BMB 95 176,31 dinara. To znači da je evro dizel, u odnosu na dosadašnje cene, poskupeo za 8,74 dinara, dok je benzin BMB 95 skuplji za 5,31 dinar. Ove cene važiće narednih sedam...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.