Lončar najavio reviziju broja umrlih od korone, Kon tvrdi da je izneo samo procenu na osnovu statistike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 16:11

Lončar najavio reviziju broja umrlih od korone, Kon tvrdi da je izneo samo procenu na osnovu statistike

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je podatke o broju preminulih od Kovida-19 u Beogradu izneo na osnovu mortalitetne statistike i da je reč samo o proceni koja nije apsolutno pouzdana zbog čega je, kako je naglasio, potrebno uraditi reviziju za svaku smrt od početka epidemije.

Kon je na pres konferenciji Kriznog štaba naveo da sve što je o tome rekao "ne izlazi iz okvira onoga što je rekao i ministar Zlatibor Lončar".

"Shvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ministra da to nije tačno, na to ne mogu ništa da kažem jer se radi samo o procenama, zato su i potrebne revizije, to je suština svega", rekao je Kon na komentar novinara da je njegova izjava da je trostruko veći broj preminulih od Kovida-19 oprečna sa navodima ministra Lončara.

Kon je rekao da je procenu izneo na osnovu mortalitetne statistike što znači da je upoređivao broj smrtnih slučajeva u periodu od marta do juna sa, kako kaže, "ukupnom smrtnošću ranije".

"Tu se javlja taj broj koji je veći od onoga što je u aktuelnoj situaciji i realnom vremenu. Taj broj se razlikuje, to znači da je vrlo moguće da je bilo znatno više smrti", rekao je Kon.

Naglasio da se nešto što je samo procena ni u kom slučaju ne može odnositi i primenjivati za celu Srbiju.

Kon je kazao da je informatički sistem pominjao u kontekstu toga da u ovom trenutku od njega mnogo toga zavisi zbog čega je, kako kaže, važno da informacioni sistemi budu uključeni u prikupljanje podataka.

Na konstataciju da je rekao da lekari nisu prijavljivali smrtne slučajeve, Kon je kazao da je to jedno od mogućih objašnjena i da je zato potrebna revizija.

"Nikada ništa nije prikrivano od podataka, objavljivano bilo je ono što je dostupno"

Nikada ništa nije prikrivano od podataka po pitanju virusa korona, sve što je objavljivano bilo je ono što je dostupno, izjavio je danas Kon.

"Što se tiče podataka koji se ovde saopštavaju, oni se dobijaju iz Batuta i to su merodavni podaci. Nemam šta da dodam. Bitno je naglasiti da nikada nije ništa prikrivano od podataka, posebno zbog toga što se spekuliše u javnosti za potpuno odvojene načine praćenje", rekao je Kon na pres konferenciji.

Lončar: Uradićemo reviziju

Reviziju, koja do sada nikada nije rađena, iako su se dešavale razne epidemije, obećali smo i uradićemo je, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da u Srbiji nisu teme mnoge stvari u vezi sa koronom, koje su teme na drugim mestima, jer su ovde rešene i uređene, pa će tako biti i sa najavljenom revizijom.

Za kvalitetnu reviziju potrebni su vreme i kapaciteti, kao i apsolutno mirna situacija.

"Želim da građani znaju, da ih podsetim - da li je danas broj testiranih tema u Srbiji? Nije. Zašto? Zato što u Srbiji ima dovoljno testova, testira se najviše u regionu, i na rezultate se ne čeka previše", konstatovao je Lončar.

On je naveo da testovi nisu tema i zato što Srbija ima manje od 20 zaraženih na 100.000 stanovnika, nisu tema epidemiološke mere, jer se pokazalo da su dobre i da su dale rezultat.

Nije, kaže, tema ni funkcionisanje zdravstvenog sistema, kao ni broj respiratora, niti učinak lekara...

"Ovo nisu teme, iako na mnogim mestima jesu, jer smo ih mi rešili i oni funkcionišu. Ponosan sam na to. A, neko hoće temu statistika... Nema , problema, kao što smo ove stvari, rešićemo i to. Ali, potrebno je vreme da se to uradi kvalitetno", rekao je Lončar.

Ministar je istakao da svi u sistemu rade maksimalno i radiće i dalje sve da zaštite građane da se ne razbole i da, kad se razbole, da im se pomogne da se izleče.

"Posvetićemo punu pažnju tome", rekao je Lončar i još jednom apelovao na poštovanje svih mera zaštite.

Povećana budnost i pripravnost

U Beogradu je zabeležen blagi porast broja zaraženih korona virusom, ali je situacija i dalje stabilna u glavnom gradu, tako da je za sada povećana budnost i pripravnost, kaže epidemiolog Kon.

"Vrlo je ozbiljno razmišljanje uvek, kada i kojom prilikom primeniti oštrije mere", rekao je Kon upitan da li će biti još nekih oštrijih mera, osim povećanih inspekcijskih kontrola.

On je ukazao da se mora pratiti i vrlo blagi porast hospitalizacija i javljanja u trijažne centre što je, kaže, značajan signal, jer ukazuje na to da se pojavljuju i teži slučajevi.

Kon o Trsteniku: Brza reakcija ključ sprečavanja virusa

Kon je izjavio da je ponovno uvođenje vanredne situacije u Trsteniku mera koja bi trebalo da se primenjuje u svakoj lokalnoj samoupravi čim se primeti skok broja zaraženih.

Odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji Kriznog štaba, Kon je istakao da čim se pojavi više novih slučajeva zaraze važno brzo reagovati i odmah preduzeti mere.

Kon objašnjava da je ključ u sprečavanju pojave mogućih žarišta i širenja virusa brza reakcija i pooštravanje mera.

"Upravo ovim merama koje su uvedene u Trsteniku očekuje se da će se broj zaraženih smanjiti", rekao je Kon i dodao da je u poslednja 24 časa u Trsteniku otkriveno dva nova slučaja zaraze.

Kon ukazuje da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu.

Na pitanje da li je Trstenik "alarm" za ostale lokalne samouprave, Kon je rekao da je "alarm" ozbiljna reč, s obzirom da nije isto kao kada imate dva nova slučaja ili 20, ali da jeste jedna vrsta "buđenja".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da je na lokalnim samoupravama da reaguju u "nultom momentu" i ukazao da kada je u Kragujevcu primećeno 50 odsto više broja pregleda u kovid ambulantama, da su istog dana pooštrene mere koje su dale rezultate.

"Danas u Kragujevcu imamo poboljšanju situaciju", rekao je Lončar.

Lončar: Na infektivnoj samo 40 pacijenata

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je trenutno na Infektivnoj klinici svega 40 kovid pacijenata, od čega su samo dva pacijenta na respiratoru, kao i da u toj ustanovi ima 18 slobodnih respiratora.

Ministar je tako odgovorio na pitanje novinara, na konferenciji u Palati Srbija, da li je tačno to što pojedini mediji prenose da se ubrzano popunjavaju kapaciteti na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Lončar kaže da ukupno ima 281 kovid pacijent i da je njih 23 na respiratoru.

Naveo je da su 22 pacijenta u "Mišoviću" od čega jedan na respiratoru, na KBC Bežanija 66 od čega osam na respiratoru, KC Niš 13 i tri na respiratoru, u KC Vojvodine 15 i četiri na respiratoru, u KC Kragujevac 16 i četiri na respiratoru, kao i u Opštoj bonici Užice 36 i jedan na respiratoru.

"Trenutno samo u tim bolnicama imamo 290 slobodnih respiratora i mesta za respiratore", dodao je Lončar.

Infektolog Mijomir Pelemiš je rekao da nema nekog posebnog popunjavanja kapaciteta na Infektivnoj, pošto je u toj bolnici manje od 50 odsto popunjenost.

Povećava se vrlo minimalno, dodao je on.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kon: Nije bilo prikrivanja podataka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2020, 10:46

Epidemiolog i član Krizbog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je juče sve rečeno o broju umrlih od korona virusa i da ne bi trebalo ništa dodavati..."Moja detaljnija objašnjenja stvaraju konfuziju. Rezultat je vrlo pozitivan - biće revizije. Ono što je suština, u Kriznom štabu smo imali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.