Održana komemoracija Mariji Crnobori

Izvor: Politika, 28.Okt.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija Mariji Crnobori

BEOGRAD– Skup posvećen sećanju na veliku glumicu Mariju Crnobori održan je danas na sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Skupu su prisustvovali brojni prijatelji i kolege te glumice, među kojima su bili Branislav Lečić, Predrag Ejdus, Seka Sablić, predsednik političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović i drugi.

O velikoj tragetkinji i članici JDP-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od njegovog osnivanja govorila direktorka tog teatra Tamara Vučković podsetivši da je Crnobori jedna od onih ljudi koji su gradili profil tog pozorišta.

„Igrala je velike uloge iz najznačajnijih dela, sa velikim rediteljima. Kada se povukla sa scene 1983. godine stalno je dolazila u pozorište i pratila njegov rad”, podsetila je ona.

Ona je dodala da kada se izgovori ime Marije Crnobori „pomislimo na vreme kojeg više nema, na vrednosti kojih ima sve manje i na ono vreme kada se za pozorište živelo do kraja”.

Vučković je podsetila da je velika glumica svojim talentom i brigom za pozorište obavezala buduće generacije. „Zahvalni smo i ponosni što smo je imali”, istakla je ona.

„Otišla je carica i čucarica, čuvarkuća ovog pozorišta. Otišla je učeći nas kako se brani dostojanstvo ove profesije. Bez dostojanstva nema ličnosti, bez ličnosti nema izgrađenog glumca, a bez glumca nema glumačke umetnosti”, rekao je glumac i predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) Vojislav Brajović.

On je podsetio da je Marija Crnobori govorila, a i on je to ponovio da je pozorište mera kulture svakog društva i dodao da će ispred UDUS-a podržati ideju da se plato ispred JDP-a nazove po Mariji Crnobori.

O radu, delu Marije Crnobori i odlomke iz njenog dnevnika govorili su umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović, predsednik opštine Medulin Goran Bujić, dožupnica Istre Giuseppina Rajko, glumci Branka Veselinović, Branko Cvejić, Branka Petrić i reditelj Predrag Bajčetić.

Velika tragetkinja svog doba i članica JDP-a od njegovog osnivanja Crnobori preminula je 21. oktobra u 97. godini u svom stanu u Beogradu.

Rođena je u Istri, u mestu Banjole, 1. oktobra 1918. Glumačku akademiju je završila u Zagrebu, glumila je u HNK u Zagrebu i u Rijeci.

U Beograd je prešla 1947. godine, na poziv Bojana Stupice, donoseći talenat, profesionalizam i posvećenost radu na izgradnji novog teatra - Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Igrala je u prvoj predstavi JDP-a, 3. aprila te godine, kao Francka u Cankarevom „Kralju Betajnove” i do kraja karijere ostala verna tom pozorištu u kojem je bila Sofoklova Antigona, Rasinova Fedra, Šekspirova Ledi Magbet i Regana u „Kralju Liru”, Geteova Ifigenija...

Tanjug

objavljeno: 28.10.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oproštaj od Marije Crnobori

Izvor: RTS, 28.Okt.2014

Kolege i poštovaoci Marije Crnobori oprostili su se od velike glumice komemoracijom održanom na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta...Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković govorila je o velikoj glumici i članici tog pozorišta od njegovog osnivanja,...

Nastavak na RTS...

Održana komemoracija Mariji Crnobori

Izvor: Studio B, 28.Okt.2014

Skup posvećen sećanju na veliku glumicu Mariju Crnobori održan je danas na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta...Skupu su prisustvovali brojni prijatelji i kolege te glumice, među kojima su bili Branislav Lečić, Predrag Ejdus, Seka Sablić, Vlastimir Đuza Stojiljković, predsednik...

Nastavak na Studio B...

Održana komemoracija Mariji Crnobori

Izvor: Blic, 28.Okt.2014

Skup posvećen sećanju na veliku glumicu Mariju Crnobori održan je danas na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta...Skupu su prisustvovali brojni prijatelji i kolege te glumice, među kojima su bili Branislav Lečić, Predrag Ejdus, Seka Sablić, Vlastimir Đuza Stojiljković, predsednik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.