Trilaterala u Karađorđevu

Izvor: RTS, 26.Apr.2011, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilaterala u Karađorđevu

Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska imaju zajedničku budućnost ako svaka država poštuje princip nemešanja u unutrašnje stvari druge dve zemlje, poručeno sa trilateralnog sastanka u Karađorđevu. Tri države pomagaće jedna drugoj na putu ka EU, zaključeno na sastanku.

Predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Turske Abdulah Gul i tročlano Predsedništvo BiH-Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić poručili sa sastanka u Karađorđevu da tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zemlje imaju zajedničku budućnost ako svaka država poštuje princip nemešanja u unutrašnje stvari druge dve zemlje i ako se poštuje teritorijalni integritet svake od njih.

Na sastanku je dogovoreno i da se tri države u budućnosti iskreno pomažu u procesu evrointegracija, ali bez mešanja u unutrašnje stvari suseda.

Posle sastanka, predsednik Tadić je istakao značaj pomirenja u regionu, procesuiranja ratnih zločina i individualizacije krivice. Kao preduslov kvalitetne saradnje u budućnosti, Tadić vidi iskorenjivanje predrasuda koje su i dalje žive u trima državama.

"Zajedno se moramo boriti protiv predsrasuda proisteklih iz naše teške istorije, jer, ako ostavimo prostor za predrasude, u budućnosti ćemo se suočiti sa brojnim problemima", poručio je Tadić.

"Želimo da čitav region bude što pre integrisan u EU, i to je najvažniji politički cilj koji  treba da donese dobrobit naših građana. Hrvatska što pre treba da postane članica EU, ali važno je da nakon integracije Hrvatske ne bude napravljena velika pauza do integracije sledeće države", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da je današnji susret trilateralni sastanak, a ne međunarodna konferencija o BiH, jer, kako je naveo, nijedna od tri države samostalno nema kapacitet da reši mnoge od problema nastalih u prošlosti.

Karađođevo je mesto na kojem su u prošlosti donošene bolne odluke, a danas je preobraženo u mesto odluka za budućnost, poručio je Tadić.

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da susreti poput današnjeg pokazuju da, nakon burne prošlosti, u 21. veku svi žele da Balkan bude oaza mira.

"Sve tri zemlje su opredeljene za EU i u prilici smo da razmenimo mišljenja ali i da pomognemo jedni drugima", rekao je Radmanović.

Članovi predsedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović poručili su da današnji trilateralni sastanak vide kao "obračun sa zlim duhovima iz prošlosti" i ocenili da će to mesto postati simbol novog početka u odnosima među državama.

"Čini mi se da smo se danas obračunali sa zlim duhovima i vampirima prošlosti. Ima nade i možemo očekivati neke nove odnose u regionu", rekao je Komšić.

Izetbegović je istakao da je u Bosni bilo protivljenja dolasku na današnji sastanak, ali da sve ono što je danas rečeno u Krađorđevu i svi stavovi koje je izneo predsednik Srbije Boris Tadić, po pitanju budućnosti BiH, potvrđuju da je "vredelo doći u Karađorđevo".

"Karađorđevo može da promeni imidž i da bude simbol novog početka, posebno kada je reč o odnosnima Srbije i BiH", istakao je Izetbegović.

Balkan srce Evrope

Predsednik Turske Abdulah Gul rekao je da Balkan nije na kraju Evrope već da je njeno srce.  Gul se nada da će se tri države u budućnosti naći "pod zajedničkom kapom" EU i NATO, a da će u međuvremenu sarađujući rešavati probleme od zajedničkog interesa.

"Naš cilj je da ovo područje koje je nekad bilo poprište sukoba preobrazimo u region zajedništva koji će ići ka budućnosti i uspostavljati čvrstu saradnju", rekao je Gul.

Turska na putu ka EU ima probleme zbog činjenice da ima moćnu ekonomiju i brojno stanovništvo, rekao je turski predsednik i dodao da bez obzira na poteškoće sa kojima se suočava u tom procesu, može da prenese dragocena iskustva Srbiji i BiH.

"Naša želja je da pojačamo saradnju i zajedno rešimo goruće probleme uz poštovanje teritorijalnog integriteta svake zemlje i poštovanje principa nemešanja u unutrašnje stvari svake države, jer su srećni svi koji primenjuju te principe", ocenio je Gul.

Prvi trilateralni samit Tadića, Gula i tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića održan je 24. aprila 2010. u Istanbulu, prvi put od izbijanja rata u BiH 1992. godine.

Na tom samitu je potpisana Istanbulska deklaracija i dogovoreno da u naredne dve godine budu održani trilateralni sastanci u sve tri zemlje.

Sastanak u Karađorđevu održava se 20 godina posle susreta ondašnjih predsednika Srbije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, na kome su se, kako se veruje, dogovarali o podeli BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.