Srbija na putu ka Evropi

Izvor: RTS, 05.Okt.2010, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na putu ka Evropi

Peti oktobar je trenutak uspostavljanja demokratije i demokratskih institucija u Srbiji, rekao predsednik Srbije Boris Tadić, poručivši da je neosnovano i neistnito reći da je danas sve isto. Najkraći mogući rok za ulazak u EU 2016. godina, rekao Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je 5. oktobar 2000. trenutak uspostavljanja demokratije u Srbiji i da je ključnu ulogu u demokratskim promenama imao Zoran Đinđić.

Šef Delegacije EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu Vensan Dežer i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin naglasili su da je pad režima 5. oktobra 2000. godine označio početak puta Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

Govoreći o petooktobarskim promenama, Dežer je odao priznanje građanima Srbije koji su 5. oktobra preokrenuli kurs zemlje ka EU.

Podrška građana Srbije članstvu u EU od tada nikada nije padala ispod 60 odsto, precizirao je Dežer ocenivši da evropski put Srbije nije mogao biti brži, jer se zemlja suočavala sa teškim nasleđem prošlosti.

Kacin je istakao da je promena vlasti pre 10 godina omogućila dolazak proevropskog premijera Zorana Đinđića na vlast, ali je Srbija zastala na evropskom putu 12. marta 2003. godine, kada je Đinđić ubijen.

Komentarišući izjavu predsednika Tadića da bi Srbija mogla postati članica EU 2015. ili 2016. godine, Kacin je istakao da je dobro što Demokratska stranka, kao najveća stranka u vlasti, razmišlja brže od drugih.

"Peti oktobar 2000. bio je inspiracija za mnoge druge demokratske preokrete u svetu, ali je samo u Srbiji dao rezultate, jer su uspostavljene demokratske promene", kazao je Tadić na otvaranju konferencije Srbija na putu ka Evropi - deset godina kasnije, posvećene evropskoj perspektivi Srbije i regionalnoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi.

Kao najveće domete 5. oktobra Tadić je istakao to što nije bilo žrtava i nasilja i što su uspostavljene demokratske institucije "tako da nikome više neće pasti na pamet da krade demokratske izbore".

"Neosnovano je i neistinito reći da je danas sve isto. Razlika je izuzetna i napravljen je veliki kvalitativni iskorak", naglasio je on i dodao "da nas ogromni dometi Petog oktobra ne lišavaju uverenja da smo mogli više i da moramo mnogo više".

"Ponekad mi se čini da sami manje cenimo ono što smo učinili nego što to čine drugi", rekao je Tadić i naveo da Srbiju čeka još mnogo posla. Predsednik je ocenio da je nezadovoljstvo ljudi opravdano, a razloge za to našao je u lošem nasleđu i velikoj ekonomskoj krizi.

Bez saglasnosti o lustraciji

Odgovarajući na dileme zašto nije bilo šestog oktobra, Tadić je "kao učesnik Petog oktobra koji nije imao odlučujuću ulogu", naveo da su učesnici 5. oktobra imali cilj rušenje Miloševića, sprečavanje krađe na izborima i demokratske promene, a "da sami nisu znali šta dalje".

Kako je kazao, lustracije nije bilo, jer je u DOS-u postojala diskusija koja nije dala da se svom snagom krene u jednom pravcu.

Kao jedan od ključnih razloga naveo je kontinuitet sa prethodnim režimom i istakao da su Radomir Marković i Nebojša Pavković ostali na istim pozicijama u Državnoj bezbednosti i Vojsci.

Naglašavajući da ne nipodaštava značaj Vojislava Koštunice za 5. oktobar, Tadić je naveo da je Koštunica, posle razgovora sa Markovićem, ocenio da on (Marković) može da nastavi da radi za državu, kao i Pavković.

Zbog tog kontinuiteta, Srbiji su se desile tegobne situacije kakva je pobuna Crvenih beretki i, potom, ubistvo premijera Đinđića. "Čitava ideja i filozofija Petog oktobra bila je Đinđićeva", rekao je Tadić.

Put ka EU nepovratan

Srbija bi mogla postati članica EU najranije krajem 2015, ukoliko do kraja 2012. počne pregovore o članstvu, rekao je predsednik Srbije.

"Najkraće moguće vreme da Srbija uđe u Evropsku uniju je kraj 2015. godine ili tokom 2016, pod uslovom da dobije status kandidata i počne pregovore do kraja 2012. godine", rekao je Tadić.

Navodeći da je potrebno tehničko vreme da se završe pregovori o svim poglavljima o članstvu u Evropskoj uniji, Tadić je ukazao na to da će put ka EU biti duži, ukoliko reforme i primena zakona budu tekle sporije.

Tadić je istakao da je put Srbije prema Evropskoj uniji nepovratan, i od EU zatražio da Srbija ne bude uslovljavana, a od Srbije da mnogo radi na postizanju vrednosnih i civilizacijskih ciljeva kojima je poštovanje ljudskih prava osnova.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić podsetio je na tešku situaciju koju je tadašnja vlast Demokratske opozicije Srbije zatekla 2000. godine.

Đelić je rekao da je spoljni dug zemlje, u vreme preuzimanja vlasti, bio veći od bruto društvenog proizvoda, da nijedna banka u Srbiji nije davala kredite, da su kriminalci kontrolisali medije i preko njih napadali Zorana Đinđića, da je postojala sprega sudstva i kriminala.

Potpredsednik Vlade ističe da Srbija danas ima jedan od najmanjih spoljnih dugova u Evropi.

"U proteklih godinu dana, izdato je 2,6 miliona biometrijskih pasoša, što je dva puta više nego što su građani Srbije imali čak i u Titovo vreme", rekao je Đelić. On je dodao da je ostalo još mnogo toga da se uradi, posebno na polju regionalizacije, ukazavši na velike razlike među regionima u Srbiji.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić je rekao da je u proteklih 10 godina najočigledniji napredak Srbija postigla u spoljnoj politici naglasivši da taj napredak niko ne može da ospori.

"Nijedna zemlja nije bila toliko izopštena i ocrnjena kao Srbija do 4. oktobra 2000. godine. Put koji smo prešli i trenutak u kome se sada nalazimo se apsolutno ne da uporediti", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija iz prethodnog perioda nasledila velike probleme za koje sada traži rešenje i ponovio da je članstvo u EU centralni strateški prioritet Srbije.

U radu celodnevne konferencije, koja se održava u beogradskom hotelu "Kontinental", učestvuju premijer Grčke Jorgos Papandreu, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, ministri spoljnih poslova Srbije i Slovačke Vuk Jeremić i Mikulaš Dzurinda, izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin, poslanik u Evropskom parlementu Eduard Kukan, šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i drugi.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Peti oktobar - trenutak uspostavljanja demokratije

Izvor: Blic, 05.Okt.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je 5. oktobar je trenutak uspostavljanja demokratije i demokratskih institucija u Srbiji...Tadić je, otvarajući skup "Srbija na putu ka Evropi, 10 godina kasnije", istakao da je veliki domet 5.oktobra to što nije bilo ljudskih žrtava i dodao da...

Nastavak na Blic...

Predsednik o Petom Oktobru

Izvor: RTV Pink, 05.Okt.2010

Trenutak uspostavljanja demokratije . . . Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je 5. oktobar trenutak uspostavljanja demokratije i demokratskih institucija u Srbiji. .

Nastavak na RTV Pink...

Deset godina od masovnog protesta pristalica DOS- a. Peti oktobar-trenutak uspostavljanja demokratije, poručio predsednik Tadić.

Izvor: TV Avala, 05.Okt.2010

U Srbiji se danas navršava deset godina od petooktobarskih demonstracija koje su dovele do obaranja režima Slobodana Miloševića.

Nastavak na TV Avala...

ĐELIĆ: PONEKAD SE SRBIJA OSEĆA KAO GEORGINA

Izvor: Kurir, 05.Okt.2010

BEOGRAD - Učesnici prepodnevnog dela konferencije "Srbija na putu ka EU - 10 godina posle" složili su se danas u oceni da se Srbija od 2000. godine umnogome promenila, ali da pred njom ima još dosta posla u čemu joj mora pomoći i EU i međunarodna zajednica u celini...BEOGRAD  - Učesnici prepodnevnog...

Nastavak na Kurir...

Tadić: Ključna uloga Đinđića u demokratskim promenama

Izvor: Studio B, 05.Okt.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je peti oktobar 2000. trenutak uspostavljanja demokratije u Srbiji i da je ključnu ulogu u demokratskim promenama imao Zoran Đinđić. .."Peti oktobar 2000. bio je inspiracija za mnoge druge demokratske preokrete u svetu, ali je samo u Srbiji dao rezultate...

Nastavak na Studio B...

KACIN: SA PRIŠTINOM PREGOVARATI O STRUJI I TELEFONIMA

Izvor: Kurir, 05.Okt.2010

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas u Beogradu da su petooktobarske promene omogućile da na čelo Srbije dođe proevropski premijer Zoran Đinđić, ali da je posle njegovog ubistva, 12. marta..BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko...

Nastavak na Kurir...

Priština i Beograd razgovaraju bez predsednika i ministara

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2010, 02:19

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da EU očekuje i želi da počne dijalog Beograda i Prištine...Kacin je na skupu "Srbija na putu ka Evropi - 10 godina kasije" rekao da dijalog neće ići ni na predsedničkom, niti na premijerskom nivou, već se moraju rešavati problemi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.