Dijalog Prištine i Beograda treba da počne

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog Prištine i Beograda treba da počne

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin rekao je danas u Beogradu da su petooktobarske promene omogućile da na čelo Srbije dodje proevropski premijer Zoran Djindjić, ali da je posle njegovog ubistva, 12. marta 2003, "Srbija ponovo zastala".

Na skupu povodom 10. godišnjice petooktobarskih promena "Srbija na putu ka Evropi - 10 godina kasnije" u hotelu Kontinental, Kacin je, medjutim, izrazio zadovoljstvo što Srbiju ponovo vodi proevropska vlada. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Kacin je kazao da je ključni dogadjaj bio 2008. kada je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), ali i dodao da Evropski savet još nije obavestio EP da može krenuti u ratifikaciju S S P.

Povodom izjave predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića da bi Srbija najranije mogla da udje u EU krajem 2015, Kacin je rekao da je dobro što najveća stranka u koalicionoj vladi "razmišlja brže nego drugi" i da bi trebalo da se "probude i angažuju" vlada i cela zemlja.

Kacin je ukazao i da "samo Srbija može sebe da reformiše". "To ne sme biti pritisak, to ne može biti silovanje, to je pitanje zrelosti i sposobnosti", rekao je on.

Povodom usvajanja Rezolucije o Kosovu u UN, koju su usaglasile EU i Srbija, Kacin je ocenio da taj dogovor 28 država predstavlja veliki korak napred i za EU i za Srbiju.

Iako se može čuti da je Srbija učinila korak nazad, reč je o "preskoku", kazao je on.

"Očekujemo i želimo da taj dijalog (Beograda i Prištine) krene", rekao je Kacin i dodao da dijalog neće ići ni na predsedničkom niti na premijerskom nivou već da se moraju rešavati problemi kao što su struja i telefonske veze.

"Širenjem EU na Zapadni Balkan pa i na Srbiju, jači smo i konkurentniji i to moramo iskoristiti. I na kraju ako mogu reći, bez Turske smo mrtvi. Turska nam treba", rekao je izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin.

Današnju konferenciju organizuju vladina Kancelarija za evropske integracije, Beogradski fond za političku izuzetnost i Balkanski fond za demokratiju.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.