Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država će stvoriti uslove za ravnomeran razvoj

BEOGRAD  - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je , u razgovoru s predsednicima nedovoljno razvijenih opština, da će država stvoriti infrastrukturne pretpostavke za ravnomerni razvoj, ali da lokalne samouprave same moraju da sagledaju sopstvene razvojne potencijale.

Tadić je, na konferenciji "Nedovoljno razvijena područja - šansa za investitore", kazao da Srbija mora da u najskorijem periodu iz sopstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << resursa završi infrastrukturnu mrežu koja će povezati slabije razvijene opštine sa saobraćajnim arterijama.

"Samo u tragovima možemo danas da računamo na solidarnost EU, ali želimo da idemo napred u integracijama kako bismo mogli da računamo na veću podršku. Međutim, ne možemo da računamo da ćemo graditi puteve i energetiku od bespovratnih sredstava EU", kazao je Tadić.

Stoga je, prema njegovim rečima, "moralno opravdano" zaduživanje po povoljnim uslovima, jer bez modernizovane infrastrukture Srbija nikada neće ni postati članica EU.

Predsednik Tadić je naglasio da su nerazvijene opštine u središtu strateškog plana razvoja "Srbija 2020", koji podrazumeva institucionalne reforme, konkurentnost zemlje kada su u pitanju strane investicije, plan izgradnje infrastrukture, sagledavanje resursa države i lokalnih sredina i sprečavanje demografskog sloma.

Prema njegovim rečima, današnji neravnomerni razvoj i zaostalost pojedinih opština posledica su nazadovanja u poslednjoj deceniji 20. veka, ali i neplanskog razvitka Srbije u vreme SFRJ.

Tadić je poručio da je najveći protivnik praktičnom pristupu koji daje rezultate uvreženo očekivanje građana da država sve treba da uradi sama.

"Samoupravni socijalizam ne može biti odgovor u današnje vreme. Državna kasa nema nepresušne izvore i mora racionalno da se ponaša i da ulaže u oblasti u kojima će produktivnost da se podignu na najviši nivo", kazao je Tadić.

"Suprotno neracionalnom principu u kojem se od države očekuje da bude lek za sve probleme, moramo imati racionalnu državu koja će sa jasnim planom investirati u one oblasti u koje privatni sektor ne može ili neće da uloži", rekao je Tadić.

Skup, kome prisustvuju predsednici 48 nedovoljno razvijenih opština Srbije, otvorio je ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, a prisustvovali su vicepremijeri Ivica Dačić i Božidar Đelić, ministri Slobodan Milosavljević i Verica Kalanović i šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.