Čime se „Blic” zamerio Tadiću i Nikoliću

Izvor: Blic, 14.Jun.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čime se „Blic” zamerio Tadiću i Nikoliću

Šta je zajedničko bivšem i sadašnjem predsedniku Srbije? Odnos prema “Blicu”. Ni jedan ni drugi neće da odgovaraju na pitanja naših novinara, dele novine na podobne i nepodobne i neodoljivo podsećaju na devedesete, kada su, tokom Miloševićevog režima, predsednici, premijeri i druga partijska braća bili ljuti i nedostupni za “Blic”.

Koliko su se ovdašnji političari udaljili od realnosti možda najbolje svedoči činjenica da više i ne kriju da su uvređeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog pisanja medija, da im se ne sviđaju pitanja novinara, biraju sa kim će da razgovaraju i o čemu. Boris Tadić, premijer u najavi, ne želi više da odgovara na pitanja "Blica”.

- "Blic” mi je poslednje četiri godine lomio noge - rekao je Tadić novinarima "Blica” na prijemu povodom inauguracije predsednika.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić već duže vreme odbija da odgovara na pitanja "Blica” i najavljuje da će nastaviti praksu podele na prihvatljive i neprihvatljive novinare. Tim podelama nekada se isticala Nikolićeva bivša SRS.

- Sa "Blicom” ću da sarađujem samo koliko moram kao predsednik svih građana - rekao je Nikolić, optuživši nas da objavljujemo laži o njemu.

Optužbe će očigledno dokazivati na sudu jer nas je tužio, uz zahtev za kaznu od 200 miliona dinara, po ugledu na one kojima su gašeni mediji u vreme kad je Aleksandar Vučić bio ministar informisanja.

Problem je što u njegovoj rečenici postoji očigledna naznaka da i on, kao i njegov prethodnik Boris Tadić, ima omiljene medije, pitanja na koja ne odgovara, novinare koje bira i urednike koje ne želi da vidi.

"Osvojili vlast"

U čemu je paradigma sličnosti jednog bivšeg i jednog sadašnjeg predsednika države? U tome što smatraju da su "osvojili vlast” i da mogu da je koriste u svom interesu, a ne da bi bili odgovorni građanima i medijima. O stepenu bahatosti svedoče podaci Rodoljuba Šabića, poverenika za informacije od javnog značaja, koji kaže da je kod njega trenutno 2.000 predmeta, a mesečno pristiže oko 400 novih zahteva za zaštitu prava zajamčenih Ustavom i zakonima, najviše zbog uskraćivanja informacija o različitim oblicima raspolaganja javnim novcem i javnim dobrima.

Zašto je uvređen Tomislav Nikolić? Jer smo pitali ko je finansirao izbornu kampanju njega i njegove stranke, ko je platio dolazak preskupog lobiste iz Njujorka Rudolfa Đulijanija, jer smo tvrdili da nije moguće da je stigao da studira i odbrani master u vreme dok je intenzivno pravio novu stranku, učestvovao na mitinzima i štrajkovao glađu i žeđu i javno pitali da li je to moralno. Ljut je Nikolić jer smo podsećali na sve što je do pre tri godine radio i govorio, da je Đinđiću predviđao smrt "recite mu da je i Tito imao problem sa nogom”, da je javno izrekao monstruoznu rečenicu da mu nije žao što je ubijen Slavko Ćuruvija... Tvrdi da je to prošlost, a praveći novi kabinet i okružujući se ljudima čije biografije predstavljaju suštinu nemoralne istorije devedesetih, sam Nikolić od te prošlosti pravi i svoju budućnost.

Bolna pitanja

Zašto je uvređen Boris Tadić? Da li se ljuti što smo postavljali pitanja ko su finansijeri njegove stranke i što uporno tražimo departizaciju države? Ili zato što smo prethodne četiri godine kritikovali njegovu nedoslednu politiku prema Kosovu i EU, a pre svega način na koji je vodio Vladu, uzurpirajući Ustavom odvojene funkcije predsednika i premijera. Zato što smo postavljali pitanja zašto nas je ta Vlada zadužila više nego sve vlade u poslednjih dvadeset godina, zato što smo pisali da njegov premijer namerava da ukine svaku kontrolu nad javnim nabavkama tokom predizborne kampanje, da Evropska komisija traži da se sudski nepristrasno završe afere sa 24 privatizacije... Bivši predsednik Srbije smatra da ima pravo da bude uvređen na pitanja o odgovornosti za sve što nije ispunio, a obećao je i dobio podršku za to.

Što je više bolnih pitanja, to je manje odgovornih. Po ugledu na svoje lidere i predsednike i većina drugih usvaja praksu da "brišu” mrska pitanja, "dopisuju” poželjna, traže da se objavljena slika zameni lepšom, određuju teme, prete novinarima otkazom tamo gde imaju vlasništvo, prete povlačenjem reklama, podmićuju ponudom poslovnih aranžmana...

Uspostavljen je bolestan sistem u kome su novinari tu da opišu mudrost i navodne dobre namere zvaničnika, a ne da kritikuju ono što su loše uradili i pitaju zašto i dokle, sistem u kome se briše odgovornost na javnoj funkciji.

"Blic” će nastaviti i da pita i da kritikuje na isti način kao i do sada, sve dok taj sistem postoji.

Pitanja koja je postavio "Blic”

Šta smo pitali Borisa Tadića

- Ko su finansijeri njegove stranke

- Zašto nije sprovedena departizacija državnih institucija

- Zašto je politika prema Kosovu bila nedosledna

- Da li je uzurpirao Ustavom odvojene funkcije predsednika i premijera

- Da li su istražene 24 sporne privatizacije, na šta su upozorili iz Evrope

Šta smo pitali Tomislava Nikolića - Kako je finansirao izbornu kampanju njega i njegove stranke

- Ko je platio dolazak preskupog lobiste Rudolfa Đulijanija iz Njujorka

- Kako je mogao da polaže ispite dok je pravio stranku i učestvovao na mitinzima

- Da li se kaje zbog izjava oko Zorana Đinđića i Slavka Ćuruvije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.