Taksisti moraju da imaju, ali ne i da uključe klimu

Izvor: Politika, 11.Jul.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksisti moraju da imaju, ali ne i da uključe klimu

Pre vožnje putnika bi trebalo obavestiti o razlozima zbog kojih vozač ne želi da uključi hlađenje, a putnik je u obavezi da vožnju koju je prekinuo zbog neuključene klime plati u iznosu koji je do tog trenutka „otkucao” taksimetar – objašnjavaju u Direkciji za javni prevoz

Čim je juče u podne ušla u taksi vozilo, sugrađanka Marina Jović shvatila je da se vozač od vrućine brani promajom i provetrava automobil otvaranjem sva četiri prozora. Budući da je tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izašla iz frizerskog salona, Marina nije želela da joj vetar „doradi” frizuru, pa je taksistu zamolila da zatvori prozore i uključi klima-uređaj. Ljubazno joj je objasnio da ima glavobolju, pa izbegava korišćenje klime. Jovićeva je pomenula da je u novinama čitala da sva taksi vozila od 1. maja moraju da imaju klima-uređaje. Vozač joj je rekao da je tu obavezu ispoštovao, ali da pomenuti propis ne precizira da klima mora da bude i uključena. Posle tog „pravnog tumačenja”, sugrađanka je rekla da će potražiti drugi taksi sa klimom, na šta joj je vozač uzvratio da najpre mora da plati račun koji je taksimetar otkucao.

Ko god je pomislio da su u ovom slučaju prava korisnika taksi usluga povređena – pogrešno je zaključio. Tako barem proizilazi iz objašnjenja Direkcije za javni prevoz:

„U duhu dobrih poslovnih običaja, a u slučaju da taksista iz zdravstvenih razloga ili slično ne želi da uključi klima-uređaj, trebalo bi da pre započete vožnje o tome obavesti korisnika usluge. Započetu vožnju, a prekinutu zbog neuključene klime, putnik je u obavezida plati u iznosu koji pokaže taksimetar u momentu prevoza. Za sve pritužbe na rad taksi vozača nadležna je saobraćajna inspekcija koja postupa u skladu sa zakonom”, navedeno je u pisanom odgovoru direkcije.

Obren Šiljković, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove, potvrđuje da Odluka o auto-taksi prevozu, koja obavezuje taksiste da u automobilima imaju ugrađene klima-uređaje, zaista ne propisuje da erkondišn mora da bude i uključen.  

Milivoje Armuš, predsednik izvršnog odbora „Beotaksija”, smatra da je „logično” što odluka ne propisuje da je taksista u obavezi da na zahtev stranke uključi klimu.

– Mnogi od nas to ne žele da urade iz zdravstvenih, ali i iz ekonomskih razloga. Podrazumeva se da stranka pre ulaska u taksi pita da li u vozilu radi erkondišn, a taksista koji ima kijavicu može da se izvini i objasni da ga zbog toga ne uključuje. Najbolje je da građani pozovu našu centralu i preciziraju da traže vozilo sa klimom, kao što čine kada žele da prevezu kućnog ljubimca. Za pet minuta vožnje, koliko traje usluga na kraćim relacijama, nema svrhe ni uključivati klimu, jer automobil ne može tako brzo da se rashladi, a da se na stajalištu satima drži upaljen motor i erkondišn, ekonomski je neisplativo, zbog potrošnje goriva – objašnjava Armuš i dodaje da poznaje mnogo kolega koje ne vole da uključuju klimu, ali da ne zna da su se stranke bunile zbog toga.

– Možda ne bi bilo loše da nadležni za donošenje propisa preciziraju pod kojim uslovima bi taksista morao da uključi klimu i obavezno da navedu na kojoj spoljašnjoj temperaturi bi to trebalo da učine – zaključuje Armuš.

D. Jokić-Stamenković

objavljeno: 11.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.