Obama krenuo u kampanju

Izvor: Politika, 04.Apr.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama krenuo u kampanju

Očekuje se da će nova predsednička trka u SAD u 2012. godini biti skuplja i neizvesnija od one iz 2008.

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Barak Obama juče je pre svanuća otpočeo svoju kampanju za drugi mandat, 20 meseci pre izbornog dana. Učinio je to objavljivanjem video-poruke na svom sajtu, tačno u pet ujutru, četvrtog dana četvrtog meseca, u skladu sa činjenicom da je 44. američki predsednik.

Usledio je i imejl pristalicama u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kome im poručuje da je kampanja upravo krenula. „Otvaramo kancelarije, raspakujemo kutije i počinjemo razgovore sa pristalicama kao što ste vi da nam pomognete da oblikujemo naš put ka pobedi 2012.”

Obama po svoj prilici neće imati izazivača iz redova sopstvene partije. Izborni rival iz republikanskog tabora još nije na vidiku – u ovom momentu tek četvorica potencijalnih kandidata za predsedničku nominaciju su osnovali svoje „istraživačke komitete”, ali nijedan nije nedvosmisleno izjavio da će Obami izaći na crtu.

Mediji su dosad prebrojali 12 mogućih republikanskih izazivača, kojima, ako se svi odluče da uđu u trku za nominaciju, predstoje teška međusobna sučeljavanja koja će trajati sve do u ovo vreme sledeće godine, kada će na posebnoj skupštini („konvenciji”) republikanaca biti izabran njihov predsednički kandidat.

Formalnom prijavom svoje kandidature Federalnoj izbornoj komisiji, Obama je krenuo i u prikupljanje svog izbornog fonda, za trku koja će prema ovdašnjim prognozama biti najskuplja u političkoj istoriji. Njegov štab je 2008. uspeo da obezbedi 750 miliona dolara, a ovoga puta se očekuje da će biti dostignuta i cela milijarda.

Sedište izbornog štaba će opet biti u Čikagu, gde je njegov bivši šef kabineta Ram Emanuel nedavno izabran za gradonačelnika. U tom štabu će biti poznata lica iz 2008, pripadnici njegovog „užeg kruga” ličnih prijatelja i saradnika, poput Dejvida Akselorda, Roberta Gibsa, Valeri Džeret, Džima Mesine i Dejvida Plofea.

Džim Mesina, formalni direktor kampanje, poslednjih nedelja je već na turneji po zemlji na kojoj posećuje velike donatore: od 400 najvećih zatražio je da u ovoj godini odvoje po 350.000 dolara, što će praktično značiti da će Obama na raspolaganju imati 10 miliona pre nego što republikanske nade počnu svoje međusobno nadmetanje.

Obamin najveći problem će međutim biti kako da obnovi onaj entuzijazam birača koji mu je omogućio da 2008. prvo pobedi partijsku rivalku Hilari Klinton, a potom načini istorijski podvig, trijumfuje nad Džonom Mekejnom i postane prvi Afroamerikanac u Beloj kući.

Njegov imidž je posle dve godine i skoro četiri meseca u Beloj kući prilično okrnjen realnostima vladanja. Njegova glavno obećanje – da će „promeniti Vašington”, otuđenu političku elitu u prestonici približiti narodu – nije ostvareno. Iako je na dužnost stupio u verovatno najtežim okolnostima u novijoj istoriji – na vrhuncu „Velike recesije”, finansijske i ekonomske krize – njegovi potezi da ublaži njene posledice i ekonomski sistem spasi od urušavanja koje mu je ozbiljno zapretilo, nisu naišli na adekvatno razumevanje kod birača, preokupiranih ličnim ekonomskim neizvesnostima i rekordnom nezaposlenošću, koja je tek prošlog meseca spala na 8,8 odsto.

Novu kampanju Obama počinje i u promenjenoj političkog geografiji Amerike. Njegov rejting je, prema najnovijim brojevima, 51 odsto: toliko Amerikanaca smatra da dobro obavlja svoj posao, ali je niži od toga u ključnim državama koje su mu 2008. omogućile pobedu, u Ohaju, Pensilvaniji i Viskonsinu. Uz to, prognoze su da neće uspeti da na svoju stranu privuče nove birače u državama u kojima nije pobedio na prethodnim izborima.

Na njegovoj strani bi mogao da bude boljitak u ekonomiji, pod uslovom da se sada već očigledan trend smanjivanja nezaposlenosti nastavi. Neophodno će mu biti i da se što pre izvuče i iz rizičnog američkog angažmana u Libiji, američko angažovanje u Iraku privede sasvim kraju i započne ozbiljno povlačenje iz rata koji je nasledio, da bi ga pri tome „usvojio” – onog u Avganistanu.

M. Mišić

objavljeno: 05.04.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.