Hamnei: Povlačenje SAD iz Iraka je zlatna pobeda

Izvor: Blic, 30.Okt.2011, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamnei: Povlačenje SAD iz Iraka je "zlatna pobeda"

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei pozdravio je danas najavljeno skorašnje povlačenje američke vojske iz susednog Iraka i rekao da ono predstavlja "zlatnu pobedu".

Američki predsednik Barak Obama planira da do kraja godine povuče 40.000 američkih vojnika iz Iraka, pošto su propali pregovori o mogućnosti da izvestan broj američkih vojnika ostane u ovoj zemlji.

"Jedinstveni stav svih plemena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i religija u Iraku o tome što Amerika nastoji da stekne pravni imunitet za svoje okupacione snage i primoranost Amerike da izadje iz Iraka predstavlja zlatnu stranicu u istoriji ove zemlje", rekao je Hamnei posle sastanka sa iračkim predsednikom Masudom Barzanijem, prenosi novinska agencija ISNA.

Američka vojska odlazi iz Iraka više od osam godina nakon američke invazije i svrgnuća iračkog predsednika Sadama Huseina 2003. godine.

Teheran je pozdravio tada svrgavanje Sadama, ali je uvek kritikovao američku vojnu intervenciju i kasnije izgradio odnose sa novim iračkim vlastima, mada su zato odnosi Irana i SAD pogoršani, podseća Rojters.

Zebari: Irak nesposoban za odbranu od napada do 2020.

Ministar odbrane Iraka, general Babakir Zebari izjavio je da vojska te zemlje neće biti sposobna da odbrani zemlju od spoljnih pretnji do 2020. ili 2024. godine, objavljeno je danas u izveštaju inspektora SAD za obnovu Iraka.

Zebari je u više navrata upozoravao da iračke snage bezbednosti neće godinama biti spremne da se suprotstave napadima spolja.

I irački i američki vojni predstavnici i stručnjaci saglasni su da su iračka armija i policija sposobne da odgovore na unutrašnje pretnje sunitskih pobunjenika i šiitskih ekstremista, ali da nemaju kapacitet za spoljnu odbranu.

"General Zebari sugerisao je da Ministarstvo odbrane neće biti sposobno da izvrši misije spoljne odbrane u punoj razmeri sve do 2020-2024... i kao glavni razlog navodi nedovoljna finansijska sredstva", navedeno je u izveštaju američkog specijalnog inspektora za obnovu Iraka (SIGIR).

Zebari naročito ukazuje da vazdušne snage neće moći da brane nacionalni vazdušni prostor do 2020, niti da pružaju podršku operacijama na kopnu, obrazlažući to kašnjenjem sporazuma o kupovini aviona F-16 od Amerikanaca. Irak je odložio kupovinu aviona ranije ove godine da bi preusmerio sredstva u socijalne programe.

Povezane vesti: Klintonova: Iran ne treba da se preračuna SAD ostavljaju Irak u problemima Obama: Obnova američkog vođstva u svetu Obama potvrdio povlačenje iz Iraka AP: SAD odustaju od zadržavanja trupa u Iraku

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.