Štrajkuje glađu 150 zaposlenih

Izvor: Blic, 23.Sep.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajkuje glađu 150 zaposlenih

JAGODINA - Skoro 150 radnika grafičkog preduzeća „Mladost" iz Ćuprije od juče je stupilo u štrajk glađu. Oni od većinskog vlasnika zahtevaju isplatu zaostalih zarada od maja, a raspon plate u ovom preduzeću je od 5.000 do 13.000 dinara.

- Ne uplaćuju nam plate koje su najmanje u Srbiji niti doprinose. Već 12 dana smo u generalnom štrajku, a juče smo doneli odluku da stupimo u štrajk >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glađu. Od kako smo privatizovani januara 2005. promenili smo nekoliko vlasnika i sve nam je gore. Naš vlasnik je sada Radisav Rodić. Preduzeće ima kredite prema bankama koje ni sada ne mogu da utvrde vlasničku strukturu. Nama je strogo zabranjeno da pričamo ko je vlasnik pa mi više ne znamo kome da se obratimo - kaže predsednik štrajkačkog odbora Nenad Novokmet.

Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora i radnika, u preduzeću postoje osam mašina koje ne rade i leže nekompletne tako da govora o ulaganju nema.

- Falsifikovali su pečat, ali to je za policiju, i na taj način je Upravni odbor izabrao i postavio direktora. Posla ima i ova firma je uvek dobro radila, ali je strašno da nam niko ništa ne plaća. Većinski vlasnik prema ugovoru koji je napravio sa našim preduzećem može da uzme od imovine sve što mu treba i što hoće - dodao je Novokmet.

Radnici kažu da neće odstupiti od svojih zahteva i traže što pre sastanak sa većinskim vlasnikom i isplatu zaostalih zarada.

- Šta je za mene štrajk glađu, pa i moja porodica je u tom štrajku već mesecima. Svi mi imamo decu, nemamo od čega da živimo, i za tu bednu platu treba da molimo - kaže Dobrila Miloradović.

S njom se slažu i ostali i poručuju da neće odustati.

- Ne možemo mi da radimo kao mašine a niko ništa da nam ne plaća. Dosta je bilo. Bili smo dobra firma, a od nas su napravili slepce. Cela moja porodica trpi. Zar je mnogo da nam se isplate te plate koje su male i nikakve - kaže Slađana Stojanović.

Direktor preduzeća Srboljub Miljaković rekao je da se radi o bezizlaznom momentu i da je strašno to što su radnici pristupili štrajku glađu.

- Vlasnik hoće da se radi i da se situacija rešava u hodu. Finansijske obaveze preduzeća su velike, prema bankama i dobavljačima. To je bilo zatečeno stanje. Većinski vlasnik je ubeđen da „Mladost" može da radi i želi da od ovog preduzeća napravi grafički centar - rekao je Miljaković.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.