Prosvetari radikalizuju proteste

Izvor: B92, 22.Mar.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari radikalizuju proteste

Beograd -- Prosvetni sindikati rešili da radikalizuju proteste zbog smanjenih zarada. Zbog štrajka izgubljeno na hiljade časova, upozoravaju direktori škola.

Štrajkom nastavnika 34 školske godine su već izgubljene ocenjuju direktori škola, a umesto u učionicama, prosvetni radnici će se u petak naći na ulicama Beograda.

Država im je smanjila plate zbog štrajka, a sindikati smatraju da su nelegalno kažnjeni.

Umesto časova matematike - računanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smanjenja plate. Tako svoje znanje koristi profesorka Anđelka Perković, koja časove od 7. februara drži pola sata. Država joj je umesto punih 160, isplatila manje radnih sati.

"Obračunato je 112 sati i dalje procenti idu kao da je svih 160 sati, ali na kraju ukupno je umesto 22.832 koliko je trebalo da bude uplaćeno, uplaćeno 11.871 što je dakle za tih 112 sati”, objašnjava Anđelka Perković.

Računanjem na nivou države bavila se država jer su mnogi direktori odbili da predaju rešenja sa smanjenim brojem radnih sati.

Mnoge plate zato nisu ni isplaćene, kaže Ivan Ružičić iz Društva direktora škola Srbije.

"Prema nekim našim saznanjima bar negde 200 - 250 škola nije primilo plate, zaposleni nisu primili plate, a to su uglavom veće škole, a to je između 15 i 20 hiljada zaposlenih koji juče nisu primili plate”, kaže on.

"Sada nas Ministarstvo prosvete primorava i tera da kršimo zakon i umanjujemo te efektivne časove rada”, upozorava Ružičić.

Sindikati su rešili da proteste radikalizuju - u petak će na Trg Nikole Pašića gde obećavaju da će u 2 sata protesta pokazati svoju snagu.

Prema rečima Miodraga Sokića iz Foruma beogradskih gimnazija, prosvetari ne odustaju ni od borbe u školama.

"Naše kolege traže isplatne listiće, te listiće će imati kao osnov za žalbu školskom odboru. Kada odbor uvaži ili ne uvaži, ide žalba spoljnom organu odnosno sudu itd”, objašnava on.

"Mi stalno stojimo pred vratima Ministarstva koje nas poziva jednom u 15 dana. Moja je procena da za 10 dana pregovora sve može da se reši. A pošto ministar ima za nas vremena svakih 15 dana to znači 10 puta 15 pa negde do septembra”, proračun je Sokića.

Mnogi roditelji koji su se javili redakciji B92 žale se da je u školama potpuni haos - zvoni se na 45 minuta, profesori izlaze ranije sa časova, a đaci se šetaju. Profesorka Anđelka Perković ipak kaže da su oni ti koji žele da rade.

"U ovom štrajku nisu neradnici profesori - u ovom štrajku su profesori koji rade i brinu o deci sa kojom rade i koji brinu da li će se školska godina završiti”, poručuje ona.

Okvirni računi Društva direktora škola pokazuju da se u Srbiji do sada dnevno gubilo 1.400 časova, ili oko 6.300 nastavnih dana. Čak 34 školske godine izgubljene su najviše na štetu đaka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đačkim protestom na štrajk nastavnika

Izvor: Politika, 22.Mar.2011

Ogorčeni što imaju dva zvona za kraj jednog časa i što ne postižu da savladaju gradivo, đaci najavili proteste, a roditelji traže ukidanje prijemnih ispita ..I dok se posle dva meseca štrajka nastavnici u jednom broju škola spremaju za potpunu obustavu nastave u petak, proteste počinju da organizuju...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.