Kako je Pele zapalio fudbalski Kragujevac

Izvor: Sportske.net, 15.Sep.2018, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Pele ''zapalio'' fudbalski Kragujevac

Pre 49 godina centar fudbalskih zbivanja u svetu bio je Kragujevac pošto je u tom gradu gostovao najbolji fudbaler na svetu u tom trenutku i jedan od najboljih svih vremena.

Kasnih šezdesetih godina čuveni brazilski Santos sa Peleom na čelu kao najboljim igračem na svetu krenuo je na evropsku turneju, a nikako nije mogao da zaobiđe i Srbiju u kojoj se igrao sličan fudbal kao i u najfudbalskijoj zemlji na >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << svetu. Poznato je bilo tada da su Srbe zvali ''evropski Brazilci''.

Planirano je da Santos odigra mečeve sa četiri najjače ekipe u Jugoslaviji, Dinamom, Partizanom, Crvenom Zvezdom i Hajdukom, ali je sve to pokvario Radnički iz Kragujevca. Inače, Santos je tada bio trostruki svetski prvak.

Naime, ekipa Santosa je došla u Beograd uoči duela Partizana i Kragujevčana, gledali su taj meč i bili su fascinirani onim što su videli. Ekipa Radničkog je zabeležila verovatno jednu od najvećih pobeda u svojoj istoriji, na stadionu JNA pobeđen je domaćin sa neverovatnih 4:1, a Brazilci su odbili da odigraju meč sa Partizanom.

Navodno je lično Pele urgirao da se promeni kurs i napravi izmena u rasporedu turneje. Umesto na JNA, fudbaleri Santosa su otišli u Kragujevac gde su odigrali meč sa Radničkim na Gradskom stadionu.

Negde oko 6 hiljada gledalaca okupilo se na stadionu iako je bio veliki pljusak tog dana, a rezultat je bio neverovatnih 4:4, uz fantastičnu fudbalsku predstavu za sve ljubitelje fudbala.

Meč je direktno prenosila i Televizija Beograd, a ovaj meč je bio je i prvi televizijski prenos iz Kragujevca.

Primarni dogovor je bio da se meč završi rezultatom 3:3, ali je Paunovski u poslednjim trenucima utakmice postigao gol za Radnički u pokušaju da nadmudri i prevari Brazilce. No, na scenu je tada stupio Pele, uzeo loptu sa centra i prošetao se kroz odbranu kragujevačkog tima postavivši konačnih 4:4.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.