Tenis se pored Ibra igrao od 1930.

Izvor: Politika, 20.Okt.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenis se pored Ibra igrao od 1930.

U Kraljevu smatraju da nema nijednog razloga da Teniski savez Srbije ne prihvati kandidaturu za domaćina teniserima Srbije i Hrvatske u prvom kolu Dejvis kupa

Kraljevo – Nadležnima u Teniskom savezu Srbije upućena je pre desetak dana ponuda iz Kraljeva, zapravo kandidatura ovog grada za domaćina meča prvog kola Dejvis kupa između teniskih reprezentacija Srbije i Hrvatske. Meč bi bio odigran u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novoj, modernoj sportskoj hali.

Tim povodom su dve delegacije najviših funkcionera Teniskog saveza posetile grad na Ibru. Ovdašnji sportski a i politički funkcioneri ubeđeni su da će Kraljevo biti domaćin tog susreta, koji bi trebalo da se odigra od 6. do 8. marta 2015. Zašto su tako sigurni i u čemu je prednost nad konkurencijom, objašnjava Predrag Petronijević, predsednika Teniskog saveza Šumadije i zapadne Srbije:

– Kraljevo ima sve što za ovakvo takmičenje predviđaju pravila Međunarodne teniske federacije: modernu halu, smeštajne kapacitete, aerodrom u blizini i sportsku tradiciju – ističe Petronijević, inače Kraljevčanin.

On još naglašava da ovo ne bi bio samo sportski događaj, jer bi desetak dana boravka najboljih tenisera Srbije i Hrvatske i mnogobrojnih novinara za grad bila značajna promocija i isplativ trošak.

Na 12 kilometara od Kraljeva postoji aerodrom, poslednjih godina prilagođen za letove aviona do stotinu putnika. Nekoliko puta su ga političari čak i otvarali, ali još nema redovnih linija. No, tvrdi Petronijević, dobio je uveravanja da će tih dana uzletanje i sletanje takvih putničkih aviona biti omogućeno. U Kraljevu je sagrađena i moderna sportska hala, koja može da primi oko 3.500 gledalaca, ali ni ona još nije otvorena. Kako nezvanično doznajemo, čeka se na slobodan termin nekog od najviših državnih funkcionera. I to će, dakle, do kraja godine biti spremno. U samom gradu ima tri hotela, ali ako bude tesno, na 25 kilometara je Vrnjačka Banja...

A što se tiče teniske tradicije – na četiri terena pokraj Ibra trenira na stotine dece, a gradski klub je već tri godine prvoligaš... Zanimljivo je još nešto.

U kraljevski grad tenis je odavno stigao, istina kao „beli”, aristokratski sport. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, na prostoru tadašnjeg Divljeg polja postavljen je kamen-temeljac fabrike aviona. Bila je to ispostava „Brege”, poznate francuske fabrike aeroplana. Sklapani su tu od 1927. godine prvi avioni, naravno uz pomoć brojnih stručnjaka i radnika pristiglih sa porodicama iz francuskog grada Vilakuble.

Za njih su u varoši pokraj Ibra ubrzo podignuti za to vreme izuzetno moderni stanovi. Tako da je u blizini fabrike nastala francuska kolonija, a Francuzi su se brzo uklopili u život nerazvijenog Kraljeva. Svoju kulturu i navike težili su da očuvaju pa su u koloniji otvorili francusku školu, malo dalje podigli katoličku crkvu, a pokraj ulaza u fabriku čak tri teniska terena.

Na ovim igralištima, prekrivenim crvenom šljakom, u početku su reketima udarali lopticu samo Francuzi, ali je tenis brzo zainteresovao i mlade Kraljevčane, posebno sinove i kćeri domaćih viđenijih i bogatijih ljudi.

Prihvatili su i oni modu belih pantalona i suknji, istina znatno dužih nego sada, kao i „Batinih” belih patika... O tome svedoči i fotografija, koju je pre nekoliko godina kraljevačkom muzeju poklonila Maja Keršić iz Beograda. Na slici iz 1930. vidi se njena majka Jugoslava Ćirić Erdoglija kako u Kraljevu igra tenis, a snimak je napravila Katinka Erdoglija, koja je ovde imala jedan od prvih foto ateljea.

Tih godina održana su teniska takmičenja i nekoliko egzibicionih mečeva poznatih francuskih tenisera. Postoji čak i fotografija na kojoj se u sudijskoj stolici vidi gospodin Beaite, tadašnji direktor „Breginih” fabrika u Parizu. 

Pa ako je moglo tada, davno, između dva velika rata, nema sumnje, smatraju Kraljevčani, može i danas...

M. Dugalić

objavljeno: 21.10.2014.
Pogledaj vesti o: Tenis,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.