60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1993. godine

Izvor: BalkanRock.com, 18.Sep.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1993. godine

Prvi dan 1993. godine obeležio je raspad Čehoslovačke na dve države, Češku i Slovačku. Eritreja je proglasila nezavisnost, a BJR Makedonija je primljena u Ujedinjene Nacije. Jednu od najtalentovanijih teniserki u istoriji tenisa, Moniku Seleš, na turniru u Hamburgu je izboo u leđa fan njene suparnice Steffi Graf. Ovaj incident označio je kraj njene maestralne karijere. Iako se posle oporavka vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << tenisu nije to bilo na dotadašnjem nivou. Ekipa Chicago Bullsa je treći put uzastopno postala šampion NBA lige.

Nirvana je odsvirala svoj čuveni unplugged koncert u New Yorku. Te godine poslednji put su zajedno nastupili Slash i Axl Rose kao Guns n Roses u okviru Use Your Illusion turneje. Te godine preminuli su čuveni muzičari Frank Zappa i Dizzy Gillespie kao i avangardi jazz kompozitor Sun Ra.

10. Slowdive – When The Sun Hits

Nakon prvog albuma koji nije baš najbolje prošao u komercijalnom pogledu, Slowdive su imali velike probleme kako bi održali karijeru. Lošoj atmosferi u bendu još je više doprinela činjenica da su nedugo pre početka rada na drugom albumu vođe benda Neil Halstead i Rachel Goswell prekinuli svoju ljubavnu vezu. Međutim, uprkos svim personalnim problemima uspeli su da naprave jedan od najbitnijih albuma devedesetih, a ujedno i vanvremenski hit “When The Sun Hits“. U pitanju je jedna od najpopularnijih pesama benda, a sami kažu da je najtraženija na koncertima. Iako je dosta melanholična, članovi benda je vide kao jako srećnu pesmu.



9. Morphine – Buena

O liku i delu Marka Sandmana nepotrebno je puno pisati, jer je definitivno jedan od najbitnijih autora u muzici devedesetih. Upečatljiv zvuk, veliki uticaj na bendove koji su nastali posle njih, interesantna postava (saksofon, bas i bubanj) i tragična smrt Sandmana govore o tome o koliko se bitnom bendu radi. Međutim, veća slava na svetskom nivou je neopravdano izostala, ali su pozitivne kritike i poštovanje koje ovaj bend ima dokaz da kao i kod mnogih drugih bendova slava nije dokaz kvaliteta. Pesma “Buena“ sa drugog albuma “Cure For Pain“ verovatno je najveći hit u karijeri benda. Bila je soundtrack u nekoliko filmova i serija, a verovatno najpoznatije pojavljivanje je bilo u seriji The Sopranos.



8. Bjork – Play Dead

Pesma “Play Dead“ nije bila predviđena za debi album islandske pevačice Bjork, već za soundtrack za film The Young Americans. Ali kako je pesma postala veliki hit, uvrstili su je kao bonus pesmu na reizdanju koje se pojavilo oktobra 1993. Zanimljivo je da je oko 100 ljudi koji su kupili izdanje bez bonus pesme, nakon objavljivanja reizdanja, pozvalo izdavačku kuću i zahtevalo novi cd na poklon. Pesmu koja govori o likovima u filmu napisala je Bjork, a mix je radio Paul Simenon poznatiji kao Bomb The Bass.



7. Pearl Jam – Daughter

Drugi singl sa albuma “Vs.“napisao je duo Vedder/Gossard ali je kao i kod većine njihovih pesama potpisan ceo bend. Pesma je postala i najveći hit sa tog albuma. Kako je objasnio Vedder, pesma govori o detetu koje ima probleme sa učenjem, ali se to smatralo kao neposlušno ponašanje, pa je to dete nailazilo na velike probleme koji su uticali na odrastanje. Pesma je naišla na pozitivne kritike u svetu, ali je zanimljivo da je tek dve godine kasnije zvanično objavljena u Americi. Tek 1995. godine bila je nominovana za Gremi nagradu za najbolju rok pesmu dua ili grupe sa vokalom.



6. The Smashing Pumpkins – Disarm

Billy Corgan ovu pesmu smatra za, njemu lično, najbitniju pesmu na albumu “Siamese Dream“. Objavljena je kao treći singl na njihovom drugom albumu, i ubrzo je postala jedna od njihovih najpopularnijih pesama. Zbog kontroverznih stihova kao što je “Cut That Little Child“ ova pesma je često zabranjivana na televiziji i radiju. Između ostalih zabranili su je i na BBC-ju, gde je trebalo da ide u čuvenoj emisiji Top Of The Pops. Kako je objasnio Corgan pesma govori o ne baš lepom odnosu koji je imao sa roditeljima dok je odrastao.



5. Mazzy Star – Fade Into You

Na albumu “So Tonight That I Might See” nalazi se i najpoznatija pesma dream pop benda Mazzy Star. Ovu stvar napisala je pevačica benda, Hope Sandoval dok je aranžman uradio David Roback koji je uradio i produkciju. Ova pesma je jedina pesma benda koja je dospela na Billboard Hot 100 listu, a nalazi se i na mnogim listama najboljih pesama devedesetih. Mnogi su je obrađivali do danas, između ostalih i J Mascis iz benda Dinosaur jr. Takođe, ova pesma se često mogla čuti u mnogim poznatim serijama i filmovima.



4. Depeche Mode – I Feel You

Kao i veliku većinu pesama u karijeri benda Depeche Mode i pesmu “I Feel You” je napisao Martin Gore. U pitanju je prvi singl sa albuma “Songs Of Faith And Devotion” i ujedno je to i stvar koja je najbolje prošla na listama širom sveta. Za razliku od mnogih pesama do tada, ova numera nije toliko orijentisana ka elektronskom zvuku već ima pravi rok zvuk. Martin Gore svira gitaru, dok Alen Wilder svira bubanj u ovoj pesmi. Spot za pesmu je režirao Anton Corbijn sa kojim je bend kroz karijeru više puta sarađivao.



3. Tool – Sober

Sa prvim albumom Undertow, na kome se nalazi i pesma “Sober”, Tool je zabeležio veliki uspeh. Već tada je bend stekao neki vid kultnog statusa širom sveta. U pitanju je jedna od prvih pesama koje je Maynard James Keenan uradio sa bendom. Adam Jones je objasnio da tekst pesme govori o zajedničkom prijatelju benda. Dotični prijatelj benda je bio umetnik koji je mogao da svoju kreativnost pokaže samo kada je bio pod uticajem droge.



2. Nirvana – Heart-Shaped Box

Prvi singl na poslednjem albumu Nirvane “In Utero” bila je pesma “Heart-Shaped Box”. Nju je Cobain u originalu nazvao “Heart-Shaped Coffin”, a počeo je da radi na njoj 1992. Pesmu a i ceo album, producirao je Steve Albini te album zvuči nesto drugačije u odnosu na “Nevermind” na kome je radio Butch Vig. Kao i za prethodnu pesmu na našoj listi i spot za ovu stvar je radio Anton Corbijn. Kako je Cobain rekao u jednom od intervjua, tekst za pesmu je inspirisan dokumentarcima o deci sa kancerom, a ta tema ga je jako rastuživala.



1. Radiohead – Creep

Radiohead je bio predodređen da bude jedan od najvećih bendova na svetu kada im je prvi singl u karijeri bio “Creep”. Iako nije postigla veliki uspeh kada se pojavila, do kraja 1993. je postala jedna od najpoznatijih pesama u svetu. Zanimljivost vezana za proces snimanja pesme je da su uspeli da je snime iz prvog pokušaja. Uprkos velikom uspehu pesme, bend je vrlo retko želeo da je svira uživo. Šta više u jednom periodu tokom turneje kojom su promovisali album “Ok Computer” je uopšte nisu svirali, sve do 2001. Radiohead je bio tužen da je plagirao pesmu “The Air That I Breath” benda The Hollies. Sud je presudio u korist benda The Hollies pa su kao autori potpisani Albert Hammond i Mike Hazlewood.


Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.