Pratimo atletiku, čekamo Bolta!

Izvor: Mondo, 18.Avg.2016, 02:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pratimo atletiku, čekamo Bolta!

Dok čekamo Bolta i ženska finala na 200 i 100 prepone, osvrnimo se na nerverovatan okršaj Kenijaca u trci na 3.000 metara "stiplčez".

Idemo hronološki, kratko i koncizno.

A, počelo je šokom u već standardnom okršaju Kenijaca u disciplini 3.000 metara "stiplčez", koju evo drže već neverovatne 32 godine, dakle od Los Anđelesa 1984.

Prvo finale dana počelo je neočekivano – diskvalifikacijom možda i prvog favorita i zlatnog iz Londona 2012, Ezekijela >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Kemboija (34), koji sada može da se posveti političkoj karijeri, na miru.

Kenijac, koji je "trebalo da odbrani zlato", nesmotreno je izašao sa staze, na sekund, ali sudijama to nije promaklo i pokazale su mu "crnu zastavu".

Iako je Kemboi slovio za favorita, pitanje je da li bi osvojio zlato i da nije izbacio samog sebe, jer... U vremenu novog olimpijskog rekorda, 8:03,28, trijumfovao je njegov 21-godišnji zemljak, znatno mlađi i svežiji Konseslus Kipruto, iza kojeg su kroz cilj prošli Amerikanac Evan Jager (8:04,28) i Francuz Majedin Mekiši (8:11,52), obojica istrčavši najbolje rezultate sezone.

Čuveni Brimin Kipruto (31) iz Kenije, zlatni iz Pekinga 2008. i srebrni iz Atine 2004. u ovoj disciplini, potvdio je da su ga stigle godine (ima 31) tako da je stigao tek šesti, u vremenu 8:18,79, ali mu je to bio najbolji rezultat sezone.

Kemboi je, inače, pobedio zemljaka Kipruta u Atini pre 12 godina, ali su danas obojica bili poraženi, no bar je "zlato ostalo kod kuće".

Od El-Eja do Rija, pobednici su bili Džulijus Korir, Džulijus Karijuki, Metju Birir, Džofef Keter, Ruben Kosgei, pa Kemboi, Kipruto, Kemboi, mlađi Kipruto, koji inače nije u bliskom srodstvu sa zlatnim iz Pekinga.

Posle ovog finala, nastavljena su nadmetanja u desetoboju, gde se kao lav borio i bori naš Mihail Dudaš, održane su kvalifikacije u muškom bacanju koplja, žene su trčale polufinala na 100 metara s preponama (i bilo je nekoliko padova), a onda je počelo i dugo čekano finale u skoku u dalj za žene, u kojem se nadmeće i naša Ivana Španović.

Uporedo s srpskom rekorderkom i evropskom šampionkom, pratićemo i Dudaša koji će još jednom na stazi, u trci na 400 metara, a potom – ako ostanete budni s nama – dočekaćemo Useina Bolta u polufinalu na 200 metara, negde oko 3.00.

Za kraj, ostavljeno je žensko finale na 200 metara (3.30) i žensko na 100 metara prepone (3:55).

Uskoro opširnije...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.