Gde su šta rade, Liverpul 2005!

Izvor: Sportske.net, 26.Maj.2015, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde su šta rade, Liverpul 2005!

Zvuči kao "Kucamo na vrata zaboravljenih asova", ali ovo je najveći trijumf Liverpula u veku i jedan od najvećih u istoriji, jer, budimo realni, ko ga je očekivao? Gde su heroji iz istanbulske noći.

Juče je bilo tačno 10 godina kako je Liverpul podigao trofej Lige šampiona, u magičnom finalu u kome je na čudestan način savladao veliki Milan.

Stiven Džerard je sa kapitenskom trakom predvodio tim, čiji je vrhunac slave bio evropski tron.

Englez je >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << jedini 'preživeli', šta je bilo sa ostalim šampionima?

Krenućemo od startne postave:

Jirži Dudek - Poljak je ostao u Liverpulu do 2007. godine. Sa klupe je gledao finale u Atini dve godine kasnije, kada se Milan osvetio redsima za poraz iz 2005. Preselio se u Real Madrid tog leta, bio zamena Ikeru Kasiljasu, a iz fudbala se povukao 2011. godine.

Danas ima fudbalsku akademiju u svojoj domivini, zanični je UEFA ambasador finala Liga evrope u Varšavi.

Stiv Finan - irski desni bek je u Liverpulu ostao do 2008. godine, svojoj kolekciji trofeja je dodao i FA Kup iz 2006. kada je Liverpul savladao Vest Hem u finalu.

Preselio se 2008. godine u espanjol, ali se nakon sezone obeležene povredama vratio u Englesku, u Portsmut. Poslednja utakmica koju je odigrao bilo je finale FA Kupa iz 2010. protiv Čelsija.

Finan danas radi za građevinsku firmu Finan Development u Londonu.

Džejmi Karager - Svi znamo, Liverpulova legenda je zabeležila 737 nastupa za klub tokom 17 godina, povukla se 2013. godine i danas je sportski komentator na Skaj Sportu.

Uz to, Karager ima i svoju kolumnu u Dejli Mejlu.

Sami Hipija - Finski defanzivac je igrao u Liverpulu do 2009. godine, finale iz 2007. je gleda sa klupe, kao i Dudek. karijeru je završio u Bajer Leverkuzenu, pre nego što je 2011. postao deo trenerskog tima istog kluba.

Leverkuzen je prvobitno vodio u saradnji sa sašom Levandovskim, a potom i samostalno do aprila 2014. godine. Nakon toga je, bez većeg uspeha, vodio Brajton šest meseci.

Đimi Traore - Napustio je Liverpul godinu dana nakon uspeha u Istanbulu, igrao za Čarlton Atletik, Birmingem, Monako, Marsej i Sijetl, povukao se prošle godine.

Tokom sedam godina u Liverpulu, lodigrao je 88 utakmica, ostaće upamćen po komičnom autogolu protiv Barnlija u FA Kupu.

Ćabi Alonso - Španski as je u Liverpulu igrao do 2009. godine, preselio se u Real Madrid za 30 miliona funti gde je proveo dodatnih pet godina, pre nego što je prošle godine otišao kod Pepa Gvardiole u Minhen.

Član španske generacije koja je dominirala planetom od 2008. godine.

Luis Garsija - Vratio se u Atletiko Madrid 2007. godine, karijeru priveo kraju u Rasing Santanderu, Panatinaikosu i meksičkim klubovima Puebla i UNAM.

Prošle godine se vratio iz penzije i zaigrao za Atletiko Kalkutu u Indiji, sa njima osvojio titulu i nagradu za 'najuzbudljivijeg igrača'.

Stiven Džerard - O kapitenu je sve rečeno, sve ispričano. Nakon 708 utakmica u voljenom klubu i 186 golova, Stivi Dži se seli u Ameriku gde će braniti boje LA Galaksija.

Jon Arne Rise - Norvežanin je još tri godine proveo u Liverpulu nakon Turske, ukupno odigrao 339 mečeva za engleski klub. Preselio se 2008. u ROmu, potom 2011. vratio u Englesku, zaigrao za Fulam.

Danas je član APOEL-a, na Kipru je uzeo duplu krunu, pre nekoliko dana.

Hari Kjuel - Australijanac je noć u Istanbulu upamtio po povredi mišića zbog čega je bio prinuđen da napusti igru. u Liverpulu je ostao do 2008. godine, nakon čega se preselio u turski Galatasaraj.

2011. godine se vratio kući, zaigrao za melburn Viktori potom i Melburn Hart, a kopačke je okačio o klin 2014. godine.

Milan Baroš - Češki napadač je Liverpul napustio nakon finala, otišao u Aston Vilu za sumu od 6.5 miliona funti.

Proveo je dve godine sa Vilanima, pre nego što je otišao u Lion, potom Portsmut, Galatasaraj, Antalijaspor i Banik Ostravu gde i dalje igra.

Klupa:

Skot Karson - Dudekova zamena je nakon Liverpula otišao u Šefild Venzdej, Čarlton i Aston Vilu, a potom i u Vest Brom 2008. godine. Kratko je igrao za Bursu, a sada je u Viganu.

Hosemi - Španski defanzivac je Enfild napustio godinu dana nakon Istanbula, igrao je za Viljareal, Majorku i Kartahenu u domovini, te Levadiakos i Ksanti u Grčkoj.

Takođe je igrao za Kalkutu u Indiji sa Luisom Garsijom.

Didi Haman - Nemac je otišao 2006. godine nakon trijumfa u FA Kupu, preselio se u Mančester Siti. karijeru je okončao u Milton Donsima, gde se 2010. godine orpobao i kao trener.

Kratko je vodio Stokport, a sada je televizijski konsultant i stručnjak.

Antonio Nunez - U leto 2005. je prodat Selti, kasnije je igrao za Mursiju, Apolon Limasol, Huesku, La Korunju, a sada sa svojih 36 igra za Huelvu.

Igor Bišćan - Hrvatski fdubaler je tog leta prešao u Panatinaikos. Nakon razočaravajuće sezone u Grčkoj vratio se u svoj prvi klub, Dinamo Zagreb gde se povukao 2012. godine.

Đibril Sise - Francuz je nakon dve godine otišao na pozajmicu u Marsej, gde je i ostao 2007. godine. Sada igra za Bastiju, a videli smo ga još i u dresu Panatinaikosa, Lacija, KPR-a i Kubana.

Vladimir Šmicer - Poslednju utakmicu za Liverpul je odigrao upravo u Istanbulu odakle je otišao u Bordo. Karijeru je okončao u Slaviji iz Praga 2010. godine.

Dan nakon penzije postao je sportski menadžer reprezentacije, potom se bacio i u politiku.

Menadžer:

Rafa Benitez - Nakon što je upao u legendu Liverpula, Španac je Enfild napustio 2010. godine. Vodio je čelsi gde su ga navijači dočekali na nož, ali ih je malo smirio uspehom u Ligi Evropa 2013. godine, kada su pobedili Benfiku.

Trenutno radi u Napoliju, preuzeće sledeće nedelje Real Madrid.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.