Izvor: B92, 15.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6 profesora u Nikšiću dobili otkaz

Podgorica -- Profesori srpskog jezika koji su bojkotovali nastavu u Nikšićkoj gimnaziji zbog promene imena predmeta, dobilo je otkaz.

Nastavu održavaju profesori sa biroa rada, javlja dopisnik B92 Srđan Janković. U odnosu na utorak, kada je deo profesora i učenika organizovao štrajk, stanje se nije promenilo. Od 19 odeljenja, u 11 je održana nastava, u koju je uključeno 35 redovnih i šest vanrednih profesora. Sindikalna prosvetna organizacija u sredu je održala zbor, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon čega je sopšteno da će se problem sa nazivom jezika - maternji jezik, naći pred Ustavnim sudom Crne Gore.

Među samim profesorima u gimnaziji, počele su i razmene optužbi, pri čemu oni koji štrajkuju tvrde da se novi predavači biraju na osnovu pripadnosti Demokratskoj partiji socijalista, a oni koji održavaju nastavu tvrde da su politički izmanipulisani oni koji neće da rade.

U problem oko imena nastavnog predmeta, uključene su i političke partije, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, kao i Srpska pravoslavna crkva. Dok partije opozicije i crkva žestoko optužuju ministra prosvete Slobodana Backovića i aktuelnu vlast za primenu represivnih mera i nasilno preimenovanje srpskog jezika, vladajuća koalicija saopštava da opozicija i crkve hoće da u Crnoj Gori nametnu srpski nacionalizam kao preovlađujuću ideologiju

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.