“The Economist: Svet u 2015.”! Željko Ivanović: Zabrinut sam za sudbinu medija u regionu

Izvor: Svet, 11.Dec.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“The Economist: Svet u 2015.”! Željko Ivanović: Zabrinut sam za sudbinu medija u regionu

Konferencija “The Economist: Svet u 2015″ koju Color Press Grupa organizuje povodom izlaska istoimenog godišnjeg izdanja londonskog “The Economista” okupiće 18. decembra u Hotelu Metropol Palace najuticajnije diplomate u Beogradu. Događaju će prisustvovati i Željko Ivanović, direktor kompanije “Vijesti” iz Crne Gore. Sa ovim uglednim crnogorskim novinarom, producentom i borcem za ljudska prava, popričali >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << smo o tome koliko je napredovala medijska scena u njegovoj zemlji.
Kakvo je stanje medijskih sloboda u Crnoj Gori danas u odnosu na pre recimo, dve godine?
– Na žalost iz godine u godinu ambijent u kome rade mediji se pogoršava. To konstatuju izveštaji o stanju medijskih sloboda svih relevantnih međunarodnih organizacija. I “Freedom house”, i “Reporteri bez granica”, i “SEEMO” i “Comitee to protect Journalists”, i niz drugih organizacija iz godine u godinu konstatuje pad Crne Gore u rangiranjima slobode govora i medija. Takođe, slične ocene iznose se i u godišnjim izveštajima “State Departmenta” i Evropske komisije. Nezavisni mediji u CG i dalje trpe čak fizičke napade i pretnje, izloženi su finansijskim pritiscima, govoru mržnje od strane režimske propagande i nefer uslovima na tržištu.
Suvlasnik ste novina, Televizije i internet-portala. Koji od ova tri medija ima prema vama najveći uticaj na društvene, političke i ekonomske tokove u CG!
– Novine su uvek bile uticajnije od TV, sada u kombinaciji sa portalom, štampani mediji dominiraju. Gledanost TV je svakako veća od čitanosti novina, u print ili elektronskoj formi, ali uticaj je na strani novine/portal jer se bavi temama na dublji i sveobuhvatniji način. Televizija je, s druge strane, ipak značajno ili više okrenuta zabavi i komercijalnim sadržajima od kojih najviše i živi.
Kako vidite razvoj medijske scene u Crnoj Gori i regionu u 2015.
– Zabrinut sam za sudbinu medija u regionu jer je upliv politike, tajkuna, kriminala, tajnih fondova za finansiranje i kontrolu medija, toliki i takav da razara tržište i onemogućava razvoj i normalno funkcionisanje kvalitetnih medija. Regionu trebaju tabloidi, ali im treba i ozbiljna štampa, region treba komercijalne TV stanice, ali im trebaju i kvalitetni javni servisi i privatne televizije. Situacija na medijskoj sceni Makedonije, Srbije, Bosne, gora je nego u vreme diktatura koje su ove zemlje preživele u bliskoj budućnosti. Neko je nedavno rekao da “kvalitetni mediji koji su uspeli da prežive diktaturu nisu uspeli da prežive demokratiju”. Što se Crne Gore tiče jasno je jedno – ovde se vlast nije promenila 25 godina. Još uvek čekamo prve slobodne izbore i mogućnost smene vlasti kao nešto što je osnov demokratije. Bez tih političkih promena nema promene ambijenta za rad medija tako da od te famozne političke volje, kako je Brisel naziva, zavisi normalizacija uslova za rad i funkcionisanje medija. Ako se nastavi kao u nekoliko poslednjih godina onda će bojim se opstati samo mediji koji su pod kontrolom političara i kontarverznih biznismena koji su u stvari samo izvođači radova za te političare.
Detaljni program konferencije i upustva za prijavu nalaze se na adresi: http://www.color.rs/svetu2015/

Autor: Life Content

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Dodeljene nagrade Hello! Specijalna emisija posvećena “Hello! Awards 2014″ u nedelju 14. decembra, u 19 na kanalu Pink2!

Izvor: Svet, 11.Dec.2014

 . . Završena je dodela nagrada Hello! Ličnost godine za 2014. Nadamo se da će primeri najhumanijih pojedinaca i organizacija pomoći da u 2015. svi budemo bolji, hrabriji, uporniji i humaniji.. Specijalna emisija posvećena “Hello! Awards 2014″ biće emitovana u nedelju 14. decembra, u 19.00...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.