Južni tok će koštati 700 miliona €

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni tok će koštati 700 miliona €

Beograd -- Izgradnja trase gasovoda Juzni tok kroz Srbiju će koštati najmanje 700 miliona evra, a dužina trase gasovoda biće oko 450 kilometara, kaže Dušan Bajatović.

Direktor Srbijagasa rekao je da će taj gasovod u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a ne kod Dimitrovgrada kako je prvobitno bilo planirano. Glavno čvorište biće kod Beograda, od Batajnice će se jedan krak gasovoda odvajati za Republiku Srpsku, a izlaz gasovoda prema Mađarskoj će biti kod Subotice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Izlazna tačka gasovoda prema Mađarskoj biće kod Subotice, a drugi krak gasovoda vodiće od Paraćina ka jugu Srbije", naglasio je Bajatović.

Na taj način će biti adekvatno obezbedjeni gasom najveći gradovi u Srbiji - Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, a time se otvara mogućnost za izgradnju gasnih elektrana "kogenerativnog tipa u tim gradovima kapaciteta od oko 450 magavata", rekao je Bajataović.

"Gasovod će biti građen modernom tehnologijom, na pritisku od 100 bara, uz mogućnost povećanja kapaciteta", kazao je on i dodao da je ostalo da se usaglasi sa ruskom stranom da li će jedna od dve kompresorske stanica biti gradjena u Srbiji ili obe u Bugarskoj.

Radovi će se finansirati iz kredita koji će podići zajedničko preduzeće Srbijagasa i Gasproma, kazao je Bajatović i dodao da će se kredit otplaćivati iz dobiti zajedničkog preduzeća.

On je rekao da će se izgradnja gasovoda kroz Srbiju obavljati kroz projektno finansiranje i kreditno zaduženje zajedničkog preduzeća "Srbijagasa" i "Gasproma".

"Sedište tog preduzeća, koje će delatnost obavljati prema srpskim zakonima, biće u Švajcarskoj", rekao je Bajatović i naglasio da nijedna važnija odluka u okviru tog preduzeća neće moći da bude doneta preglasavanjem, odnosno da će važne finansijske, imovinske, investicione odluke u tom preduzeću moći da budu donete uz saglasnost četiri (dva ruska i dva srpska) od ukupno pet neophodnih glasova.

Generalni direktor Srbijagasa je kazao da je rok za osnivanje zajedničkog preduzeća sa Gaspromom za izgradnju gasovoda kroz Srbiju 30. maj. Preduzeće će se zvati Srpski projekat, kazao je on i dodao da će preduzeće do donošenja "investicione odluke" odnosno odluke o ulaganju, planirane najakasnije za 30. jun 2010. godine, imati upravni odbor i stručni inženjerski tim.

On je rekao da je rok za konačnu investicionu odluku o gradnji gasovoda kroz Srbiju 24 meseca od dana potpisivnja ugovora i podsetio da je rok za kompletnu izgradnju gasovoda 31. decembar 2015. godine.

Istakavši da je "Južni tok" novi izvor gasa iz Rusije i srednje Azije za potrebe Evrope, Bajatović je rekao da će celokupan kapacitet tog gasovoda biti 63 milijarde metara kubnih, a da će njegova kompletna izgradnja koštati oko 20 milijardi evra.

Bajatović je najavio i da će energetskom samitu, koji će početkom juna biti odrzan u Sankt Peterburgu, s predstavnicima "Gasproma" razgovarati o skladištenju komercijalnih količina gasa te kompanije u Banatskom dvoru i da će sa njima razgovarati o izgradnju još jednog skladišta gasa u Srbiji većeg kapaciteta od Banatskog dvora. Bajatović je rekao da će svi tenderi za Banatski dvor biti završeni u toku ove nedelje i da će to skladište, kapaciteta oko 300 miliona metara kubnih, biti spremno već od novembra, odnosno od sledeće grejne sezone.

On je kazao da će sa njima razgovarati o izgradnju još jednog skladišta gasa u Srbiji većeg kapaciteta od Banatskog dvora, što bi, kako je rekao, omogućilo Srbiji da skine monopol Mađarske na transport gasa za potrebe Srbije, kao i da se smanje gubici "Srbijagasa".

Konuzin: Gasovod u interesu svih država kroz koje prolazi

Gasprom i Srbijagas osnivaju banku

Ruski Gasprom i Srbijagas planiraju da u Srbiji osnuju zajedničku banku, izjavio je danas generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. "Osnivanje zajedničke banke bi umnogome olakšalo finansiranje zajedničkih poslova u Srbiji", rekao je Bajatović koji nije mogao da iznese detalje o tim planovima. Gasprom ima Gasprombanku koja je ranije najavljivala ulazak na srpsko tržište, a predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin je prilikom posete Moskvi 5. marta kazao da je Gasprom najavio da će osnovati Gasprombanku u Srbiji.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da projekat gasovoda "Južni tok" u interesu Rusije, ali i svih država kroz koje će gasovod prolaziti i dodao da će sredinom sledeće godine biti završena studija o izvodljivosti za izgradnju gasovoda.

On je istakao da se trenutno radi na deminiranju trase kojom će ići gasovod i da je predviđeno da ceo projekat bude gotov 2015. godine.

"Zadovoljan sam zbog potpisivanja sporazuma i od samog početka projekta Južni tok mi smo bili potpuno posvećeni tome i apsolutno sam siguran da će sve obaveze koje je Rusija preuzela, biti ispunjene", rekao je ambasador Konuzin.

On je naglasio da Rusija ima dovoljno sredstava da realizuje gasovod "Južni tok" i dodao da je ceo projekat u interesu Rusije i država koje učestvuju u projektu.

"Gasprom" je pre tri dana potpisao sporazume sa nacionalnim gasnim kompanijama Grčke, Bugarske i Italije, zemalja koje se nalaze na planiranoj trasi gasovoda, a sličan sporazum ranije je potpisan i sa Mađarskom.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsednik Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler potpisali su tada osnovni sporazum o formiranju srpsko-ruskog preduzeća za realizaciju projekta izgradnje gasovoda "Južni tok".

Gasovod kroz Srbiju trebalo bi da bude izgradjen najkasnije do 31. decembra 2015. godine, završetak studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda planiran je najkasnije do 30. septembra 2009. godine, a za ceo projekat gasovoda "Južni tok" do 30. juna 2010. godine.

Šmatko: Južni tok će biti završen pre Nabuka

Ruski ministar za energetiku Sergej Šmatko izjavio je da će projekt gasovoda Južni tok biti završen pre nego alteranativni gasovod Nabuko.

Šmatko je rekao da je realizacija projekta "Nabuko" još pod znakom pitanja, za razliku od "Južnog toka", u čijoj gradnji osim Rusije treba da učestvuju Bugarska, Srbija, Grčka i Italija.

"Ključni dokumenti za izgradnju "Južnog toka" su potpisani i u najskorije vreme će se pristupiti realizaciji tog projekta", kazao je Šmatko. On je dodao da oko "Nabuka" ima još dosta nejasnoća, uključujući, izmedju ostalog, problem nedovoljne količine prirodnog gasa za transport tim gasovodom, kao i pitanje cene te sirovine za krajnje potrošače.

Moskva se nada, kako je u intervjuu listu "Nezavisimaja gazeta" izjavio stalni predstavnik Rusije u Evropskoj uniji (EU) Vladimir Čižov, da će 27-člani blok država dati prioritetni status energetskom projektu "Južni tok".

Čižov je ukazao na nameru Moskve da najnovije predloge u oblasti energije razmotri na predstojećem samitu Rusija - EU u Habarovsku, izraživši istovremeno očekivanje da će Unija pridati "Južnom toku" vrhunski značaj, kao što je to već učinila sa gasovodom "Severni tok". Takav status gasovoda "Južni tok" podrazumeva, prema rečima Čižova, usvajanje odgovarajućih dokumenata u institucijama EU.

Zvaničnici ruskog "Gasproma" tvrde da će izgradnja "Južnog toka" koštati oko 8,7 milijardi dolara, dok "Nezavisimaja gazeta" navodi, pozivajući se na mišljenje stručnjaka, da će gradnja tog gasovoda koštati trostruko više.

Međunarodni gasovod "Nabuko", dužine od 3,3 hiljade kilometara, trebalo bi da se izgradi na prostoru od srednje Azije i bio bi, prema prvobitnoj zamisli, prvenstveno namenjen tržištu Nemačke i Austrije, sa godišnjim kapacitetom od 26 do 32 milijarde kubika gasa.

Početna cena izgradnje "Nabuka", koji bi u potpunosti trebalo da zaobidje teritoriju Rusije, je 7,9 milijardi evra (oko 10,5 milijardi dolara). Neke zapadne zemlje, a pre svega SAD, insistiraju na izgradnji tog gasovoda, "u cilju diverzifikacije energetskih izvora" i smanjenja zavisnosti EU od ruskog gasa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.