Izvor: Objava, 12.Jun.2020, 17:14

Realizacija projekta ‘’Mali bukvar muzičkih instrumenata’’

VRNJAČKA BANJA – Ministarstvo prosvete nauke I tehnološkog razvoja Republike Srbije podržalo je projekat pod nazivom ‘’Mali bukvar muzičkih instrumenata,čiji je nosilac Centar za decu I omladinu u Vrnjačkoj Banji.Projekat se realizuje u saradnji sa Osnovnom muzičkom školom ‘’Kornelije Stanković’’ iz Trstenika.
‘’Projekat podrazumeva izradu audio diska sa melodijama pojedinih instrumenata i izradu priručnika odnosno Bukvara muzičkih instrumenata u cilju uvođenja novog pristupa učitelja u nastavi predškolaca i osnovaca iz prvog I drugog razreda. U okviru ovog projekta predviđena je praktična demonstracija rada profesora iz muzičke škole učiteljima. To će doprineti da učitelji steknu veštine da plastičnije predstave muzičke instrumente svojim učenicima. Takođe, na kraju projekta planirani su koncerti instrumentalista i vokalnih izvođača iz muzičke škole, kako bi se deci još od najranijeg uzrasta usadila ljubav ka muzici i pospešilo lepo ponašanje prilikom učešća na kulturnim dešavanjima. Na koncertima izvođači će biti polaznici osnovne muzičke škole, a publika predškolci i osnovci do četvrtog razreda koji će pokušavati da prepoznaju na kom instrumentu se izvodi kompozicija iza zavese.Izvođači će biti učenici ove Muzičke škole kao I renomirani muzičari’’,kaže Valentina Krstić autor I menadžer ovog projekta I predsednica Centra za decu I omladinu Vrnjačka Banja.
Ciljevi projekta su unapređenje kvaliteta muzičkog obrazovanja za decu iz predškolske grupe i prvih razreda osnovnih škola kroz njihovo praktično upoznavanje sa karakteristikama i primenom pojedinih muzičkih instrumenata, kao i povezivanje predškolskih ustanova i osnovnih škola sa osnovnim muzičkim školama kako bi se pripremile buduće generacije za konzumiranje muzičke kulture i eventualno odabrala talentovana deca za blagovremeni upis u muzičke škole u kojima će se razvijati njihovi talenti.
‘’Od početka projekta, odnosno od januara meseca 2020., profesor solfeđa iz Osnovne Muziške škole „Kornelije Stanković“ Mladen Todorović je izradio audio CD sa 17 kompozicija izvedenih na različitim instrumenatima. Sa direktorkom Marinom Zlatković koautor je „Malog bukvara muzičkih instrumenata“ koji je pripremljen u elektronskom obliku. Tokom projekta učešće u aktivnostima uzeli su i Milica Arsenijević, profesor flaute i Miloš Milutinović, profesor duvačkih instrumenata iz MŠ „Kornelije Stanković“. Grafički dizajn za CD i elektronsku verziju Bukvara izradio je Luka Janković. Dalje aktivnosti, odnosno obuke učitelja i rada učitelja sa učenicima kao i planirani koncerti privremeno nije moguće realizovati zbog vanrednog stanja (zatvorene su škole)’’,kaže Valentina Krstić predsednica Centra za decu I omladinu u Vrnjačka Banja.
Dragan Ivanović