Ukrajinska kriza iz dana u dan: Iz luka isplovila još tri broda sa žitaricama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Avg.2022, 07:04

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Iz luka isplovila još tri broda sa žitaricama

Sto šezdeset treći dan rata u Ukrajini. Tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovilo je jutros prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi. Amnesti internešnal tvrdi da su ukrajinske snage ugrozile civile. Proruske vlasti saopštavaju da je ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vojska zauzela stratešku tačku u blizini Donjecka.

Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage granitirale Zaporožje, kao i da su se snažne eksplozije čule u Nikolajevu.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov saopštio je na Telegram kanalu da je Harkov pod udarima ruskih trupa i da su poginule tri osobe.

Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zazuela je stratešku tačku, selo Peski, u blizini grada Donjecka. Regionalni načelnik Pavlo Kirilenko naveo je da najmanje osam osoba poginulo u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planirano da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, prenelo je tusko Ministarstvo odbrane.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Kinu da iskoristi svoj politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi.

Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo da su četiri borbena aviona "suhoj Su-25", koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao deo vojne pomoći toj državi.

Organizacija "Amnesti internešnel" saopštila je da je ukrajinska strana, uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama, dovela u opasnost civile.

09.31 - Velika Britanija: Ruske akcije u Zaporožju ugrozile bezbednost nuklearke

Akcije ruskih snaga u nuklearnoj elektrani Zaporožje su najverovatnije ugrozile bezbednost normalnog rada nuklearke, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane, prenosi Gardijan.

09.01 - Iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa žitaricama

Tri broda sa ukupno 58 hiljada tona kukuruza iz ukrajinskih luka isplovilo je jutros prema Turskoj, Velikoj Britaniji i Irskoj, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

08.49 - Rusija spremna za razgovor o razmeni zatvorenika sa SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala.

07.04 - Ruska vojska oslobodila stratešku tačku, selo Peski

Ruska vojska oslobodila je stratešku tačku, selo Peski, u blizini Donjecka, saopštile su vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

[RAT U UKRAJINI] Žestoka ofanziva Rusa u Donbasu, hoće li SAD predati Ukrajini rakete zemlja-zemlja dometa 300 km, žalbe Kijeva na nemačke samohodne haubice

Izvor: TangoSix.rs, 05.Avg.2022

Prema informacijama koje stižu sa obe strane, u Ukrajini je u toku, od početka rata, jedna od najžešćih ofanziva zajedničkih ruskih snaga u Donjeckoj oblasti. Prema navodima iz ruskih izvora, ruske snage ušle su u Soledar, napreduju ka Bahmutu, takođe se tvrdi i da je u proteklih nedelju dana...

Nastavak na TangoSix.rs...

Zelenski: Zaplenili smo rusku imovinu vrednu 765 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2022, 05:20

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je u Ukrajini već zaplenjena ruska imovina vredna 765 miliona dolara..."Održao sam sastanak o politici sankcija, konfiskaciji ruske imovine. Prema rečima vladinih zvaničnika u Ukrajini je već nasilno zaplenjena imovina vredna 28 milijardi grivni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.