Izvor: RTS, 05.Avg.2022, 15:06

Putin: Evropa da zahvali Turskoj na tranzitu gasa iz Rusije; Međusobne optužbe za granatiranje nuklearke Zaporožje

Sto šezdeset treći dan rata u Ukrajini. Granatiran Nikolajev, tvrde ukrajinski zvaničnici. Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje. Turska saopštava da je iz ukrajinskih luka isplovilo još tri broda sa žitaricama. Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o gasu u Sočiju.
Borbe u Ukrajini se nastavljaju. Ukrajinski zvaničnici tvrde da su ruske snage granitirale Zaporožje, kao i da su se snažne eksplozije čule u Nikolajevu.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov saopštio je na Telegram kanalu da je Harkov pod udarima ruskih trupa i da su poginule tri osobe.
Proruske vlasti saopštavaju da je ruska vojska zauzela je stratešku tačku, selo Peski, u blizini grada Donjecka. Regionalni načelnik Pavlo Kirilenko naveo je da najmanje osam osoba poginulo u ruskom artiljerijskom granatiranju grada Torecka u Donjeckoj oblasti.
Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da je planirano da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine, prenelo je tusko Ministarstvo odbrane.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Kinu da iskoristi svoj politički i ekonomski uticaj na Rusiju kako bi se okončali sukobi.
Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo da su četiri borbena aviona "suhoj Su-25", koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao deo vojne pomoći toj državi.
Organizacija Amnesti internešnal saopštila je da je ukrajinska strana, uspostavljanjem baza i sistema naoružanja koje je upotrebljavala u borbama u naseljenim stambenim područjima, školama i bolnicama, dovela u opasnost civile.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Susret Putina i Erdogana u Sočiju, polovina zemalja G20 nije podržalo sankcije Rusiji, piše Blumberg

Izvor: Danas, 05.Avg.2022

Reuters Dok se u Ukrajini nastavljaju borbe na više frontova na istoku i jugu zemlje, ruski i turski predsednik Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Sočiju, koji razgovaraju i o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Pozivajući se na podatke ukrajinske obaveštajne službe, Vašington...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.