Putin: Turska se još nije izvinila za obaranje aviona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Turska se još nije izvinila za obaranje aviona

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona pre dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti da je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

Ranije dobri odnosi Rusije i Turske su se značajno pokvarili nakon što je Turska u utorak oborila ruski Su-24, nakon što je on navodno povredio turski vazdušni prostor, prenela je agencija AP.

Putin se danas u obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novinarima u Kremlju požalio da još nije dobio izvinjenje od Turske, kao ni "ponudu da se nadoknadi šteta".

On je dodao da žali što su odnosi Turske i Rusije zapeli u ćorsokak.

Ruski predsednik je dodao da, prema njegovom mišljenju, Turska namerno nastoji da pogorša odnose Moskve i Ankare.

"Čini se da tursko vođstvo namerno gura odnose između Rusije i Turske u ćorsokak", istakao je on.

Kremlj: Još čekamo razumno objašnjenje od Ankare

Rusija i dalje čeka razumno objašnjenje od zvanične Ankare za obaranje vojnog aviona, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"I dalje čekamo na realistično objašnjenje od turske strane", rekao je Peskov na konferenciji za štampu u Moskvi, a preneo je Rojters.

"Jasno je da će popravljanje ogromne štete po bilateralne odnose između Rusije i Turske predstavljati ekstremno težak zadatak", dodao je.

Rusko Ministarstvo poljoprivrede je jutros pojačalo kontrolu uvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda iz Turske, ali uprkos tome, Rusija ne razmatra uvođenje sankcija ili embarga na uvoz turske hrane, istakao je Peskov.

Turska je pre dva dana oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Sirijski specijalci spasli ruskog pilota

Sirijski specijalci izvršili su operaciju "iza neprijateljske linije" kako bi spasili preživelog pilota, navode mediji.

Prevodilac na turski i 11 članova elitne jedinice vojne obaveštajne službe, infiltrirali su se 3,5 kilometara unutar neprijateljskih položaja u regionu Al-Atira i spasili pilota, piše sirijski list Al-Vatan, a prenosi AFP, navodeći da je reč o pro-vladinim novinama.

Sirijske snage su krenule u akciju pošto je Turska oborila ruski avion u utorak ujutro, primoravši dvojicu pilota da se katapultiraju sa padobranima iznad teritorije koju drže pobunjenici protiv Bašara al Asada.

Al-Atira je područje u provinciji Latakija oko 12 kilometara od granice sa Turskom. Kapetan aviona je već poginuo u paljbi koju su otvorili pobunjenici ali ruski dron je snimio navigatora Konstantina Muraktina kako se krije na zemlji.

"Ruski dron je preneo sirijskim specijalnim snagama lokaciju pilota kao i gde se nalaze terorističke jedinice," piše Al-Vatan.

On je uočen zahvaljujući svom GSP. To je bila trka sa vremenom jer su ga tražili i teroristi, piše list, navodeći da je šifra koju su Sirijci koristili da bi navigatoru pokazali gde su spasioci bila "Kosta", od Konstantin, i sirijska zastava.

Prema pisanju lista, spasilački tim se sukobio sa pobunjenicima tokom 12-časovne operacije, ali su uspeli da spasu Muraktina, kome je bila povređena noga.

U jučerašnjem obraćanju ruskim državnim medijima navigator nije izneo detalje operacije spasavanja u koju su, prema tvrdnjama ruske vojske, bili uključeni i ruski specijalci.

"Generalno se dobro osećam. Vojni lekari čine čuda," rekao je on novinarima u bazi Hmejm.

Rusija nije objavila ime ubijenog pilota, premda je predsednik Vladimir Putin rekao da će on biti posthumno odlikovan najvišim priznanjem - medaljom Heroja Rusije.

Muraktin će takođe dobiti medalju, kao i vojnici koji su bili uključeni u operaciju spasavanja uključujući jednog koji je poginuo u prinudnom sletanju helikoptera pogođenog u paljbi.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Turska se još nije izvinila za obaranje aviona

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Nov.2015

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona pre dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti da je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni...Ranije dobri odnosi Rusije i Turske su se značajno pokvarili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Turska: Rešićemo sve diplomatijom

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2015, 10:38

27.11.2015. -..Potpredsednik Vlade Turske Numan Kurtulmuš izjavio je da je obaranje ruskog aviona dovelo do veoma ozbiljne krize u odnosima Turske i Rusije ali i da veruje da će nastali problem biti rešen diplomatskim dijalogom i održavanjem bilateralnih susreta...On je za Sputnjik podsetio da su...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.