Turska: Rešićemo sve diplomatijom

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska: Rešićemo sve diplomatijom

27.11.2015. -

Potpredsednik Vlade Turske Numan Kurtulmuš izjavio je da je obaranje ruskog aviona dovelo do veoma ozbiljne krize u odnosima Turske i Rusije ali i da veruje da će nastali problem biti rešen diplomatskim dijalogom i održavanjem bilateralnih susreta.

On je za Sputnjik podsetio da su i ranije bili zabeleženi sporadični slučajevi narušavanja vazdušnog prostora Turske, dodajući da je uveren da će dve zemlje, kao susedi i strateški partneri, učiniti sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << neophodne korake za brzo rešavanje problema i normalizaciju bilateralnih odnosa.

„Ni Turska ni Rusija neće odbiti dijalog i saradnju, jer im dugoročno gledano to ne bi bilo u interesu“, istakao je on.

Na pitanje da li postoji mogućnost da Rusija obustavi isporuke gasa u Tursku, potpredsednik Vlade je rekao da su svi razgovori na tu temu sada preuranjeni i da ne odražavaju realno stanje stvari.

„Prekid ekonomskih odnosa protivreči interesima kako Turske, tako i Rusije. Ni jedna ni druga strana neće činiti nikakve korake koji bi doveli do problema u isporukama ruskog gasa na evropsko tržište preko Turske, imajući u vidu koliko je Rusija važan izvoznik gasa“, naglasio je on.

Kurtulmuš je rekao da je ubeđen da napetost u odnosima može biti rešena bez uvođenja ekonomskih sankcija, s obzirom na to da one obostrano ne bi odgovarale dugoročnim interesima.

„U ovom trenutku vrlo detaljno se proučavaju svi tehnički detalji u vezi sa incidentom. Pretpostavljam da će kriza biti rešena nakon što budu konačno objavljeni rezultati istrage“, zaključuje on.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Gunaj: Turska će pretrpeti ekonomske i političke posledice

Izvor: Vostok.rs, 27.Nov.2015

27.11.2015. -..Bivši ministar kulture i turizma Turske Ertugrul Gunaj izjavio je da će obaranje ruskog aviona imati pre svega ozbiljne političke i ekonomske, a ne vojne posledice po Tursku...Gunaj je za Sputnjik rekao da je Rusija drugi najvažniji turski partner u Evropi, odmah iza Nemačke...„U...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.