Moskva: U makedonsku aferu uvučene i vlasti Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2017, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: U makedonsku aferu uvučene i vlasti Kosova

Moskva smatra da destruktivni pokušaji da se Makedoniji spolja nametnu modeli koje pritivureče volji makedonskih birača, mogu samo da iskomplikuju situaciju u toj zemlji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Neophodno je obustaviti spoljno mešanje u unutrašnje stvari Makedonije, poštovati pravo makedonskih građana da samostalno rešavaju svoju sudbinu u skladu sa osnovnim demokratskim principima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izrazilo "zabrinutost" produbljivanjem političke krize u Makedoniji, koja je, po oceni Moskve, "isprovocirana grubim mešanjem spolja u unutrašnje stvari te zemlje".

"Makedoncima uz aktivnu pomoć struktura EU i NATO pokušavaju da nametnu 'albansku platformu' sročenu u Tirani u kabinetu premijera pod mapom takozvane Velike Albanije, koja ilustruje teritorijalne pretenzije prema Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji i Grčkoj", navodi se u saopštenju.

U dokumentu se dodaje da u Moskvi "posebnu zabrinutost" izaziva što su u aferu uvučene i vlasti Kosova, što je, kako se navodi, "izuzetno opasno" i rizično za makedonsku državnost i za stabilnost Balkana u celini.

U saopštenju se napominje da su vanredni parlamentarni izbori u decembru doveli do pobede vladajuće partije na čelu sa Nikolom Gruevskim.

"Sada Zapad, rukama albanske manjine pokušava da dovede na vlast opoziciju koja se potpisuje pod ultimativne zahteve Albanaca, koji vode ka podrivanju ustavnih temelja države", dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.