Vratite Šešelja narodu i porodici

Izvor: B92, 25.Feb.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vratite Šešelja narodu i porodici"

Beograd -- U izbornoj godini u kojoj priželjkuju njegov povratak, radikali su obeležili devetu godišnjicu od odlaska Vojislava Šešelja u Hag.

Radikali su, uz podršku ruskih prijatelja, sa skupa u Beogradskoj areni zatražili i ukidanje Haškog tribunala.

Pomoć i podršku pružio im je i jedan ministar - Milutin Mrkonjić, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se našao u prvom redu pristalica lidera radikala.

Članovi Srpske radikalne stranke spremili su grandiozno obeležavanje devet godina boravka svog lidera Vojislava Šešelja u Hagu. Šešeljeva porodica i stranačke kolege zahtevali su njegov hitan povratak u Srbiju.

"Verovali su da će oni njemu suditi, a on sudi njima. Rasturio je u paramparčad lažnu optužnicu, rasturio je tužilaštvo, rasturio je sudije i Haški tribunal... Sud treba da nestane, jer to je bruka za ceo svet", istakao je Dragan Todorović, potpredsednik SRS.

On je poručio i da Srbija danas nisu "marionete" koje su 2000. dovedene na vlast i i oni koji potpisuju "veleizdaju i nezavisnost Kosova i Metohije", već narod koji se okupio u Beogradskoj areni.

Pravni savetnik Vojislava Šešelja objasnio je kako se osećaju njegovi politički protivnici.

"Stalno im se priviđaš. Osećaju da dolaziš i da svakog trenutka možeš da se pojaviš ispred njihovih vrata. Dobro su naučili za ovih devet godina najkraći put do nove američke ambasade u Beogradu", rekao je Zoran Krasić, predsednik Srpskog komiteta za odbranu Šešelja.

On je istakao da je "krajnje vreme" da Haški tribunal prekine "torturu" i odmah oslobodi Šešelja, koji "mora da se vrati svom narodu, porodici, državi".

"Srpski narod se ponosi što ima Šešelja, koga se plaši peta kolona evrofanatika, koja je spremna da ispuni svaki ultimatum Brisela i Vašingtona. Oni te drže u Hagu i žele da te ubiju, jer si simbol borbe za slobodu srpskog naroda", rekao je Krasić, navodeći da je Šešelj "besmrtan", a njegova borba "neustrašiva".

Članovi ruskog komiteta za odbranu Šešelja tražili su veći angažman i od svoje države.

"Tražimo od Rusije da uzme pod svoju kontrolu delovanja Tribunala i da iskoristi svoja ovlašćenja stalne članice Saveta bezbednosti", naglasila je Jelena Guskova, članica Ruskog komiteta za odbranu Šešelja.

Osim ruskih gostiju, radikali su imali i jednog iz Vlade Srbije, na najvišem, ministarskom nivou. Ipak, socijalisti Milutinu Mrkonjiću nije bilo lako dok se pevalo o spremanju četnika, a ni kada je pozdravljen i ovacijama, ali i zvižducima.

Skupu su prisustvovali i predstavnici DSS, pojedinih ambasada, a tokom mitinga čuli su se uzvici "Kosovo je srce Srbije", "Vojo, Vojo".

Pred početak skupa, u Areni su se čule pesme "Jednog dana, ako bude sreće, Drina Srbe razdvajati neće", "Spremte se, spremte četnici", "Pevaj Srbijo i kada ti se plače", "Vidovdan", "Marš na Drinu"...

Pre nego što su na binu stupili političari, atmosferu među pristalicama radikala koji su autobusima dovezeni iz cele Srbije podgrejali su estradni umetnici - Baja Mali Knindža, Smederevac, Gedža i Era Ojdanić.

"To je simbol od davnina pravoslavca i Srbina", smatra Era Ojdanić.

Ulice oko Arene bile su više sati blokirane zbog velikog broja autobusa, kojima su dovezeni radikali iz drugih gradova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.