Vučić sa Putinom o ekonomskoj i vojnoj saradnji, Kataloniji

Izvor: N1 televizija, 18.Dec.2017, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Putinom o ekonomskoj i vojnoj saradnji, Kataloniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o unapređenju ekonomske i vojne saradnje, situaciji na Kosovu i Metohiji i u regionu, ali i o Kataloniji.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije iz Moskve rekao da će to biti njihov najduži zvanični susret, jer će trajati više od dva sata, posle čega je predviđena zajednička konferencija za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << novinare. On je kazao da će pitanja prava srpskih radnika u Rusiji, trgovinski odnosi dve zemlje, kao i potpisivanje sporazuma o gasu biti najvažnije ekonomske teme.

"Kako se Srbija razvija, uvećava se potrošnja gasa, od 200 do 300 milijardi kubnih metara. Idemo u realizaciju uvećanja skladišta Banatski dvor sa 250 na 750 kubnih metara, to smo već potpisali, a pokušaćemo da dogovrimo na milijardu kubnih metara, kako bi smo mogli da obezbedimo budućnost za naše građane i industriju", rekao je Vučić.

On je istakao i da Srbija sada ne može da reši situaciju sa ruskom kompanijom Gasprom, kako da reši snabdevanje gasom posle 2019. godine, i naglasio da je jedina mogućnost Srbije da preuzima gas iz Bugarske, koji bi dolazio gasovodom iz Turske.

Upitan o najavljenoj nabavci šest vojno-transportnih helikoptera MI-17, Vučić je kazao da će na tu temu razgovaratai sa srpskim stručanjacima koji su u Moskvi razgovarali sa ruskim kolegama.

"Da li će biti MI-17 ili neka od varijacija helikoptera MI-17 ili MS-71š...to je sve na našim stručnjacima", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija danas ima ratno vazduhoplovstvo snažnije nego što je bilo početkom '90-tih godina prošlog veka, kao i da zemlja mora biti dovoljno jaka da bi sačuvala vojnu neutralnost.

"Naše ratno vazduhoplovstvo do pre koju godinu gotovo da uopšte nije postojalo. Mi smo u međuvremenu nabavili šest erbasova, tri za policiju, odnosno tek treba da stignu, u toku je naše plaćanje. Dva MI-17 smo potpuno nove kupili...kao i šest MIG-ova 29", rekao je Vučić.

Vučić nije želeo da odgovori na pitanje da li će u Moskvi biti razgovora o kupovini sistema protivvazdušne odbrane.

"Suviše su to složena i škakljiva pitanja, posebno imajući u vidu činjenice da ceo svet gleda u to kao da niko ne želi da vidi Srbiju iole jaku i ne želim političku poziciju Srbije na bilo koji način da ugoržavam", dodao je on.

Vučić je ukazao i da su domaćini pokazali izuzetno gostoprimstvo, pa su čak čistili ulice dok delegacija Srbije prolazi.

"Oni su želeli da ukažu poštovanje, ne meni, već našoj zemlji i narodu", ocenio je Vučić i dodao da će svoju slavu Svetog Nikolu proslaviti u sprskoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Moskvi.

Vitalij Čurkin zaslužan što Srbi nisu označeni kao genocidan narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan, navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije.

Vučić je Irini Čurkin Orden srpske zastave prvog stepena uručio na svečanoj ceremoniji u ambasadi Srbije u Moskvi.

Prethodni predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno je taj Orden dodelio ambasadoru Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu koji je iznenada preminuo 20. februara 2017. godine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.