Vučić sa Putinom danas u Sočiju, političke i ekonomske teme na stolu

Izvor: RTS, 04.Dec.2019, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Putinom danas u Sočiju, političke i ekonomske teme na stolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Predviđeno je da sastanak dvojice predsednika u rezidenciji "Bočarov ručej" počne pre 12 časova. Biće to njihov 17. susret na kome će razgovarati o Kosovu i Metohiji, regionu i bilateralnoj saradnji.
Kao i na većini od njihovih prethodnih 16 sastanaka, dvojica predsednika razmotriće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najširi spektar pitanja bilateralne saradnje, razmatraće se i situacija u regionu, kao i u svetu.

Sam izbor ministara koji su došli sa predsednikom Vučićem, govori o glavnim temama razgovora.
U Sočiju je ministar odbrane Aleksandar Vulin, samo 48 sati nakon što su u Srbiju stigli helikopteri Mi-35 koje je Srbija kupila od Rusije.
Sa predsednikom je otputovao i ministar energetike Aleksandar Antić.
Osmog i 13. decembra Rusi i Ukrajinci će pregovarati o uslovima isporuke ruskog gasa u Ukrajinu i preko Ukrajine. Nije izvesno da će se pregovori završiti dogovorom i zato dve strane razmatraju rezervne opcije, kako bi se sprečila nestašica gasa u Srbiji.
U Sočiju je i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ruske železnice rade na rekonstrukciji srpskih železnica.
Tamo je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, tako da će i ta tema, koja je uvek jedna od glavnih, ponovo biti na stolu.
Vučić: Razgovor o svim ključnim pitanjima 
Aleksandar Vučić je po dolasku u Soči istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima - od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.
"Nadam se dobrom sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. To je važan sastanak za Srbiju jer ćemo razgovarati o svim ključnim pitanjima kao što su - Kosovo i Metohija, region, bilataralna saradnja, do toga da vidimo kakav je pogled i sagledavanje sveukupne političke situacije predsednika Putina u Evropi, Evroaziji i svetu", rekao je Vučić.
Istakao je da je za Srbiju od ključnog značaja razgovor o bilateralnoj saradnji i unapređenju trgovinske razmene.
"Ono što je za nas od ključnog značaja jeste to da nastavimo razgovore o bilateralnoj saradnji posle potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom, da vidimo kako i na koji način da poboljšamo našu trgovinsku razmenu", naveo je predsednik Vučić.
Raša tudej: Veoma velika uloga sastanka
Sastanak Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, prema mišljenju ruskih eksperata, mogao bi igrati "veoma veliku ulogu" u razvoju odnosa Moskve i Beograda, piše Raša tudej.
Uticajni ruski medij podseća da je pres služba Kremlja najavila da će Putin i Vučić razgovarati o hitnim pitanjima bilateralne saradnje, kao i međunarodnim pitanjima.
Navode da je ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji najavio da će ekonomija, posebno saradnji u energetskom sektoru, biti tema današnjih razgovora u Sočiju.
Ruski politikolozi ne iskjučuju mogućnost da će pitanje Kosova biti postavljeno na najvišem nivou, piše u analizi. 
Raša tudej podseća da je ruska diplomatska misija objavljivanje video snimka na kojem se vidi kako pukovnik Georgij Kleban daje pare pripadniku Vojske Srbije, nazvala "provokacijom".
Stručnjaci smatraju da i zapadne „spoljne snage" i neki predstavnici srpske opozicije mogu stajati iza ove akcije.
"Ne sviđa se svima trenutni visok intenzitet kontakata između srpskih i ruskih lidera", rekao je Oleg Bondarenko, direktor Fondacije napredne politike.
"Ovo je, u stvari, provokacija i pokušaj zamene Vučića, ali po mom mišljenju, on je na sve ovo reagovao vrlo pametno", istakao je Bondarenko.
Nakon sastanka, predsednici će se obratiti javnosti, posle čega se Aleksandar Vučić vraća u Beograd, a već sutra ga očekuje sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ U SOČIJU Predsednik Srbije se sastao sa Putinom, razgovor počeo na RUSKOM JEZIKU

Izvor: Blic, 04.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.