VUČIĆ U SOČIJU Predsednik Srbije: Nisam optimista za postizanje rešenja između Beograda i Prišine; Putin poručuje: Strateško partnerstvo dve zemlje se potvrđuje svakodnevno

Izvor: Press, 04.Dec.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ U SOČIJU Predsednik Srbije: Nisam optimista za postizanje rešenja između Beograda i Prišine; Putin poručuje: Strateško partnerstvo dve zemlje se potvrđuje svakodnevno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.
Foto:Blic
Dvojica predsednika su se sastala u Putinovoj rezidenciji "Bočarov ručej", a kratak razgovor pred kamerama započeli su zahvaljujući jedan drugom na podršci, i govoreći o saradnji na svim poljima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<

Vučić je ovom prilikom govorio na rusukom jeziku.
On je na početku razgovora rekao da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine. Takođe, informisao je Putina da je gasovod kroz Srbiju praktično završen, a rekao je i da mu je drago da se ponovo susreće sa ruskim kolegom.
- Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju - kazao je Vučić.
 



On je Putinu zahvalio na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njegon teritorijalnog integriteta i nacionalnih intersa.
- Ali, moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prišine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati - rekao je Vučić, koji je naveo i da je ekonomska saradanja Srbije i Rusije sve bolja i da robna razmena kontinuirano raste.
Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera. Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.
- Očekujemo vas u skrorije vreme da posetite našu zemlju - rekao je Vučić, koji je ruskom predsedniku uručio pismo patrijarha Irineja koje mu je poglavar SPC lično uputio.
Ruski predsednik je srpskoj delegaciji poželeo dobrodošlicu, rekavši da odnosi Srbije i Rusuje napreduju vrlo dobro, i da se strateško partnerstvo dve zemlje potvrđuje svakodnevno, kako u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti.
On je govorio o trgovinskoj razmeni, koja je porasla prošle godine za dva odsto, a ove za devet odsto. Kazao je je i da na jačanju i razvoju odnosa Srbije i Rusuje rade i zajedničke komisije, o čemu će više reči biti tokom Vučićeve posete.

Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug
Vladimir Putin je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine.
Kako je najavljeno, dvojica predsednika će najpre imati sastanak u četiri oka, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije. Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.
Teme razgovora, kako je sam Vučić rekao, biće sva ključna pitanja: od Kosova i Metohije, situacije u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o ekonomiji, deo razgovora biće posvećen saradnji i zajedničkim projektima na modernizaciji srpske železničke mreže, a velika pažnja biće usmerena i na pitanje gasa.
Foto: Predsedništvo Srbije / Tanjug
Vucic Putin 05 foto Tanjug Predsednistvo Srbije
Kako je Vučić naveo, od Rusije očekuje pomoć u snabdevanju gasom, od kojeg zavisi cela srpska industrija, istakavši da "nas gas postaje ključno pitanje, jer se ne zna šta će se desiti u odnosima između Rusije i Ukrajine po pitanju snabadevanja gasom, a cela zemlja može da bude ugrožena ukoliko se ta pitanja ne reše sa ruskim partnerima".
Foto: SHAMIL ZHUMATOV / EPA;
Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je poseta Rusiji srpskog predsednika važna i dugoočekivana i ocenio da su odnosi dve zemlje saveznički i zasnovani na partnerskom pristupu.
On je rekao da će Vučić razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uz učešće najbližih saradnika, prenosi TASS.
Sa Vučićem su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Putin me savetovao šta da kupim, ja sam poslušao taj savet i to sam treba da DOĐE U SRBIJU"

Izvor: Blic, 04.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom, a jedna od tema o kojoj su razgovarali bila je i naoružanje.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.