Vučić na otvaranju „Ekspo 2017“ o budućnosti energije

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jun.2017, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na otvaranju „Ekspo 2017“ o budućnosti energije

"Ekspo 2017" u Astani okupio je mnoge svetske i regionalne lidere

U Astani je večeras, u prisustvu šefova država i vlada velikog broja zemalja, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, svečano otvoren „Ekspo 2017“, uz poruku da ovaj međunarodni specijalizovani sajam predstavlja početak procesa podizanja svesti o potrebi čiste energije.

Svečanosti otvaranja „Ekspa“ prisustvovali su svetski i regionalni lideri, među kojima predsednik Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vladimir Putin, Kine Si Ðinping, kralj Španije Felipe VI, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik Češke Miloš Zeman, Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je na otvaranje došao u pratnji sina...

Među zvanicama su bili i premijer Pakistana Navaz Šarif, premijer Indije Narendra Modi, Luksemburga Gzavije Betel, kao i predsednik Kirgistana Almazbek Atambajev, Jermenije Serž Sargsjan, Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Mongolije Cahijagin Elberdordž, Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, te visoki predstavnici Singapura i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Ekspo“ je otvoren spektakularnim multimedijalnim prikazom važnosti energije po čovečanstvo, uz moderni ples i igru sa svetlosnim i digitalnim efektima, a posebno je pomenut i Nikola Tesla kao naučnik koji ima najveće zasluge što čovečanstvo može da koristi električnu energiju, ali uz ukazivanje na alternativne izvore obnovljive energije.

Vučić iz Kazahstana poručio: Ima zainteresovanih za Petrohemiju

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev istakao je, u svom obraćanju, da je energija u budućnosti srž napretka, i da „Ekspo“ predstavlja početak jednog novog procesa.

 - Ovo će biti novi korak u istoriji čovečanstva - uveren je Nazarbajev.

Prema njegovim rečima, Kazahstanci će imati prilike da se uvere u nova svetska dostignuća, a ovakve manifestacije, kako je dodao, pomažu da se ljudi sa svih strana sveta približe i bolje upoznaju.

Ukazao je na značaj čiste, zelene energije, najavljujući da će Kazahstan stalno povećavati udeo čiste energije u potrošnji.

Objasnio je da je nacionalni paviljon Kazahstana, „Sfera", posvećen čistoj energiji, i ukazao da će na „Ekxpu“ svoje projekte iz ove oblasti predstaviti velike svetske kompanije, kao što su Šel, Samsung i Simens.

Stiv Kristensen iz Međunarodne organizacije specijalizovanih sajmova rekao je da je odgovor na pitanja kakvu ćemo i kako ćemo koristiti energiju u budućnosti - od velikog značaja po čovečanstvo.

On je, na otvaranju, istakao da bez čiste energije nema budućnosti na našoj planeti, a bez pristupa čistoj energiji nema razvoja.

Zvanična ceremonija otvaranja "Expa 2017" završena je multimedijalnom svetlosnom priredbom, kao i otvaranjem izložbe "Astana Ekspo 2017".

„Expo 2017“ u znaku je energetike i energetske efikanosti i održava se do 10. septembra pod motom „Budućnost energije“.

Svetska izložba, na kojoj učestvuje više od 115 zemalja sa gotovo svih kontinenata i 22 međunarodne organizacije, treba da doprinese jačanju svesti o značaju svih aspekata energije.  Kazahstan je u „Expo“ investirao oko četiri milijarde evra.  Očekuje se da će, tokom naredne tri meseca, „Expo“ u Astani posetiti oko dva miliona ljudi, od kojih veliki broj iz inostranstva.

„Expo“ treba da okupi i oko 300.000 privrednika.

Izložba, prema zamisli organizatora, treba da pošalje signal ljudima, organizacijama i nacijama da treba zajedno da rade na prevazilaženju globalnih izazova, posebno u oblasti energetike.  Areal na kojem se nalazi Ekspo je veličine 25 hektara, a paviljoni su poređani u obliku turbine.

Taj dizajn simobolizuje hidroturbinu ili vetroturbinu, čime se ukazuje na dva značaja izvora obnovljive energije. U centru se nalazi kazahstanski nacionalni paviljon u obliku sfere, pod nazivom „Nur Alem“, oko kojeg su četiri tematska paviljnona, jedan umetnički i kulturni kompleks, kao i 14 međunarodnih paviljona.

Inače „Nur Alem“ paviljon je najveće zdanje u obliku sfere dijametra 80 puta 100 metara.  Na „Expo“ će biti promovisani izvori obnovljive energije, kao i alternativni izvori energije, energetska efikasnost, savesna potrošnja, elektrifikacija transporta, univerzalni pristup čistoj energiji, energetska bezbednost.

Takođe će se u brojnim paviljonima ukazati na negativne posledice fosilnih energenata i globalnog zagrevanja.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Putin: Terorizam glavna pretnja za bezbednost država ŠOS-a

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2017, 14:05

Moskva namerava da ujedini članice Šangajske organizacije za saradnju pod zastavom borbe protiv međunarodnog terorizma, rekao je na skupu lidera država-članica ŠOS-a ruski predsednik Vladimir Putin.. . Borba protiv terorizma jeste jedna od glavnih tema samita lidera zemalja-članica Šangajske...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.