Vladimir Putin podigao lestvicu visoko

Izvor: Vostok.rs, 21.Apr.2011, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Putin podigao lestvicu visoko

21.04.2011. -

Do 2020. godine po obimu unutrašnjeg bruto proizvoda Rusija treba da uđe među pet vodećih svetskih država, pretekavši zemlje kao što su Francuska i Italija. Ovo je izjavio premijer Vladimir Putin. On je istupao u Državnoj dumi sa godišnjim izveštajem o radu vlade. Aktuelni izveštaj u suštini postao je obuhvatni plan postkriznog razvoja zemlje. Njegovo razmatranje, uzimajući u obzir referat premijera i odgovore na pitanja poslanika trajalo je rekordnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << četiri sata.

U planu vlade u narednih deset godina je da uveća produktivnost rada bar dvostruko. A u ključnim granama ekonomije 3-4 puta. Kao što se zna, ovaj važan pokazatelj u Rusiji je za sada nedovoljno visok. Realizacija ovih i drugih mera omogućiće da se poveća unutrašnji bruto proizvod po glavi stanovnika do 35 hiljada dolara po čoveku. Takve namere sasvim su realne, smatra potpredsednik Centra za političke tehnologije Sergej Mihejev.

Putin nije obećao to sto posto. On je rekao da je to moguće. Ali ako se produktivnost rada zaista podigne, o čemu je on govorio kao o neophodnosti. Uz uslov ozbiljne reindustrijalizacije privrede, povećanja inovacionih produkata. U principu to je moguće. Mada treba shvatati da je to perspektiva kojoj treba težiti i koja zavisi od mnogih faktora.Rusija danas pokazje stabilan rast i vlada treba to da iskoristi, istakao je u intervjuu za Glas Rusije politikolog Dmitrij Oreškin.

To je posledica tržišnih reformi i ne u posednjem redu povoljne konjukture cena za glavni resurs našeg izvoza – naftu, gas, energetiku. Ako se ovaj proces nastavi i cene nafte budu rasle ili bar bidu stabilno visoke kao sada, tada je ono o čemu je govorio Putin sasvim ostvarljivo. Mada on ispravno govori da treba staviti akcenat na inovacioni pravac ekonomskog rasta, na povećanje produktivnosti rada.

Vladimir Putin je istakao da će ekonomija Rusije izaći iz krize i kompenzovati gubitke za manje od tri godine. Izbeći ozbiljno slabljenje ekonomskog i ljudskog potencijala zemlje, pada socijalnih standarda postalo je moguće zajedničkim naporima ruskog društva. 2010. godina pokazala je da je kriza pretrpela krah praktično u svim pravcima: od industrije i finansija do tržišta rada.

Premijer je pozvao da se označi start novog tehnologškog razvoja Rusije i da se stvore uslovi za pametne investicije i savremene tehnologije. Privlačenje investicija zavisi od mnogih faktora, govori šef Agencije za političke i ekonomske komunikacije Dmitrij Orlov.

Od ukupne investicione privlačnosti, od toga kako radi sudski sistem, kako se može dovesti kapital. Mislim da je uz skup određenih povoljnih uslova ovaj nivo poverenja prema Rusiji i investicione aktivnosti koju je naveo premijer – 70 milijardi dolara godišnje – sasvim realan. Ali to je takav zadatak koji je neophodno rešavati. Ivesticije nisu tok naftnih dolara u budžet.

U vladi su uvereni da za kvalitetne investicije sve pretpostavke danas postoje. Mnoge velike svetske korporacije osećaju interesovanje za rusko tržište, pošto bazični pokazatelji demonstriraju stabilan rast. Na formiranje fonda stranih investicija će biti usmerene milijarde rubalja, između ostalog od naftnih i gasnih prihoda. A u celini tržište fondova Rusije je dostiglo kapitalizaciju već od trilon dolara. Dinamika rasta postala je rekordna za zemlje BRIKS.

Još jedna važna Putinova izjava: ministarski kabinet namerava da bitno smanji u tekućoj godini deficit budžeta – sa 10 na jedan i po posto. A u perspektivi da izađe na bezdeficitni budžet, koji će osigurati ekonomiju od potencijalnih rizika. Između ostalog, tome će pomoći predvidivi kurs nacionalne valute i pozitivni trgovinski balans.

Uporedo sa povećanjem kvaliteta ekonomije i investicija, podrškom preduzimaštva i napuštanjem izvozne zavisnosti u sferi nafet i gasa vlasti će se aktivno boriti protiv jedne od najnegativnijih pojava u savremenoj Rusiji – korupcije. Jer ona, po rečima Putina, vuče nas nazad i demoralizuje društvo. Razvezavši ovaj gordijev čvor, zemlja će dobiti novi impuls za obnovu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.