Sastaju se Oland i Putin u narednim danima

Izvor: Press, 14.Nov.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastaju se Oland i Putin u narednim danima

Predsednik Francuske Fransoa Oland sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ovog vikenda, saopštio je danas zvaničnik iz kancelarije francuskog predsednika.
Oland će razgovarati sa Putinom na samitu G-20 u Australiji u jeku obnovljene zabrinutosti zapadnih zemalja zbog situacije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ukrajini i jačanja ruskog pritiska na Francusku zbog zastoja u isporuci vojnih brodova "Mistral", prenela je agencija AP.

Neki evropski lideri založili su se i za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i proruskim snagama.



U međuvremenu, Francuska je suspendovala isporuku nosača helikoptera Rusiji zbog ukrajinske situacije.

Rusija je danas upozorila Francusku na "ozbiljne" posledice ukoliko joj Pariz ne isporuči do kraja novembra vojne brodove "Mistral".

"Pripremamo se za različite scenarije. Čekaćemo do kraja meseca, a onda ćemo izneti ozbiljne tvrdnje", rekao je visokorangirani izvor koji nije želeo da bude imenovan.

Prema sporazumu koje su potpisale Rusija i Francuska, prvi od dva nosača helikoptera trebalo je da bude danas isporučen Moskvi, međutim zbog situacije u Ukrajini, saveznici su "pritisli" Francusku da dogovor vredan 1,2 milijardi evra ne ispoštuje.

Neimenovani ruski zvaničnik je rekao da ruski eksperti procenjuju koliko štetu je pretrpela Rusija i da će uskoro saopštiti podatke o tome.

"Iznos neće ostati tajna", rekao je zvaniničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Francuskoj je itekako stalo do tog ugovora, s obzirom na to da bi morala da plati Rusiji odštetu od milijardu evra ukoliko joj ne isporuči prvi brod, a u slučaju da joj ne isporuči ni drugi, biće direktno ugroženo 1.000 radnih mesta koja su na četiri godine otvorena za potrebe izgradnje dva broda.

Rusija, s druge strane, žarko želi da dobije poručene brodove zato što za Putina to predstavlja važan vojni adut.

"Dika" francuske mornarice, nosači helikoptera "Mistral", kao brodovi za projektovanje i komandovanje, imaju visok stepen polivalentnosti i mogu da kombinuju funkcije komande, transporta trupa i bolnice.

Rusi još nemaju brodove tog tipa, a pored toga veoma su zainteresovani za visokotehnološku opremu koju sadrže ova dva plovila, u toj meri da se i NATO zabrinuo zbog transfera "Mistrala" još na početku francusko-ruskih pregovora.

U globalnijem smislu, Rusija nastoji da modernizuje svoju mornaricu, što neki analitičari vide kao dodatni način da Moskva afirmiše svoju moć.

Inače, na prvom "Mistralu" je ugrađeno oko 25 odsto ruske opreme i uređaja, svi borbeni sistemi su ruski, svi radari su ruski, krma broda s rampom za amfibije je ruska, a na drugom je taj procenat oko 50 odsto.

Prvi brod završen je leta 2013, a prve probne plovidbe organizovane su početkom marta. Od tada se ruski mornari već obučavaju na brodu.

Drugi brod, "Sevastopolj", treba da bude isporučen krajem 2016. godine.

Brodovi ovog tipa mogu da ponesu 16 helikoptera i nekoliko desetina oklopnih vozila, a opslužuje ih 450 članova posade.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.