Saradnja i bez “Južnog toka“

Izvor: Večernje novosti, 07.Dec.2014, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja i bez “Južnog toka“

PREDSEDNICI Rusije i Srbije Vladimir Putin i Tomislav Nikolić razgovarali su u nedelju telefonom o energetskoj saradnji dveju zemalja posle odluke o obustavljanju projekta „Južni tok“. Prema saopštenju iz Moskve, dva državnika su pričali o perspektivama energetskih i bilateralnih odnosa, a navodno je bilo reči i o posledicama neizgradnje gasovoda. Kabinet >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << predsednika Nikolića, koji je i inicirao telefonski „sastanak“, nije ništa zvanično saopštio o detaljima razgovora sa šefom ruske države. Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će u ponedeljak razgovarati s predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevom, takođe u vezi sa novonastalom situacijom oko „Južnog toka“. - Srbija nastoji da sve eventaulne poteškoće reši na partnerskim osnovama. Naši eksperti rade na tome i proučavamo sve ugovore. Premijer je podsetio da država ništa nije krila u vezi sa tim gasovodom, te ponovio da odustajanje Rusije od „Južnog toka“ za Srbiju nije lepa vest.SASTANAK U BRISELU ZA utorak je u Briselu zakazan sastanak ministara energetike država EU i šefova misija drugih zemalja u Briselu, na kome će biti reči o daljoj sudbini projekta „Južni tok“, koji je obustavljen. - Nažalost, videli smo neke koji su taj ugovor potpisali, a koji sam ja posle toga ispravljao, pravio neuporedivo bolje, da mi drže pridike i predavanja kako bi to trebalo sada da uradimo. Poslušaćemo bar neke njihove savete, a neke bolje da nisu ni iznosili. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija smatra da bi bila velika šteta za Rusiju, zemlje našeg regiona i celu Evropsku uniju ukoliko se ne realizuje projekat „Južni tok“: - Problem nije nikada bio u Beogradu, tim pre što bi za nas odustajanje od tog gasovoda bila velika šteta, jer Srbija ostaje bez alternativnog pravca za dovod gasa. Zbog sukoba u Ukrajini često može da dođe do prekida u snabdevanju gasom. Šef ruske države o „Južnom toku“ je telefonom pričao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Južni tok je neophodan Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 08.Dec.2014, 06:27

Predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Viktor Orban razgovarali su telefonom s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o modelima izlaska iz neugodne pozicije dve države posle odluke Gasproma da odustane od gradnje Južnog toka. Dok se, osim diplomatskih fraza, još ne zna o čemu se zaista...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.